Visszalépés / Program
LÉLEKJELENLÉT/ÉRINTETT DOLGOK - OLÁH TIBOR FOTÓMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
Időpont: 2017.01.20 - 2017.02.24
Helyszín: Belvárosi Közösségi Ház

Január 20.‒ február 24. 
LÉLEKJELENLÉT/ÉRINTETT DOLGOK - OLÁH TIBOR FOTÓMŰVÉSZ KIÁLLÍTÁSA
Megnyitó: január 20-án, 17 órakor 
Helyszín: DMK Belvárosi Galéria

Lélekjelenlét/érintett dolgok címmel Oláh Tibor fotóművész alkotásaiból nyílik kiállítás január 20-án, pénteken, 17 órakor a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.). Köszöntőt mond: Tóth István fotóművész, AFIAP az „Euro Foto Art” Nemzetközi Egyesület elnöke (Nagyvárad). A kiállítást megnyitja: Szoboszlai Lilla művészettörténész. Közreműködik: Rőmer Judit (ütőgordon), Molnár Miklós (hegedű).

Oláh Tibor fotóművész Debrecen művészeti életének egyik markáns, önálló szellemiséget képviselő alkotó egyénisége. 1967-ben induló fotós pályája alatt számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt. 1971-ben rendezte első debreceni tárlatát a Kossuth u. 1. sz. alatti kiállítóteremben. A Magyar Kultúra Napjához közel, egykori első önálló kiállítása helyszínén, január 20-án, 17 órakor nyílik retrospektív tárlata a Debreceni Művelődési Központ megújult Belvárosi Galériájában.
1981 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 1982 óta a Művészeti Alapnak. Országos és helyi fotópályázatok első és második díjai fémjelzik pályafutását, 2000-ben Debrecen Kultúrájáért Díjban részesült. 1981 óta az MTI fotóriportereként dolgozik, szakmai munkásságának elismeréseként 2005-ben elnyerte Az év fotóriportere címet. Számos könyvben és önálló fotóalbumban jelentek meg fotói, emellett megtalálhatóak képei az MTI Fotóarchívumában, külföldi gyűjteményekben és magántulajdonban.
50 év munkásságából válogat a Magyar Kultúra Napjához kötődő visszatekintő kiállítás, mely február 24-ig látogatható.

Oláh Tibor írja magáról:

„Debrecenben születtem, minden időmet Debrecenben töltöttem, innen indulok, ide érkezek. Erős hangulatú emberi és tárgyi környezetben töltöm és élem itt az időmet. Családtagjaim, barátaim sokat jelentenek, rajongok a tehetségekért, az emberi teljesítményekért. Torkon ragad a fény, a zene, a művészetek, a csillagászat, a képességeim szerint megérthető univerzum és a tehetséges emberek produkciója. Úgy alakult, hogy egy kamerával gondolok reagálni mindezekre. (…)
Eddigi munkálkodásomat illetően, tapasztalataim egybefoglalása a célom, fotográfiai eszközökkel, de nem feltétlenül követve a szűken vett fényképészeti szakmaiságot. Vágyam lenne a fotóimat abban a körben tartanom, amit a széles értelemben vett kultúráról gondolok.  Nem sorolom érdeklődéseimet skatulyákba.  Divatok, trendek nem érintenek, azokat csak újabb divatok, trendek követik mechanikusan. Nem véleményezem mások tevékenységét, odaadó híve vagyok a tehetségnek, az összhangnak, az empatikus együttműködésnek, a jó céloknak.”   

A kiállítás február 24-ig tekinthető meg hétköznapokon 10–18 óráig a Belvárosi Galériában.

    

 

Kapcsolódó letölthető dokumentumok
Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont