Visszalépés / Program
JUBILÁL A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET – kiállítás
Időpont: 2017.09.07 - 2017.09.28
Helyszín: Belvárosi Közösségi Ház

Szeptember 7–28.
JUBILÁL A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET – kiállítás

Megnyitó: szeptember 7-én, 17.30-kor

2017. ünnepi év a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület életében. 35 éve alapították a debreceni székhelyű, megyei hatókörű civil szervezetet, amely azóta megszakítás nélkül tevékenykedik a népi kézművesség értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért. A kulturális kormányzat úgy ismerte el magas színvonalú munkájukat, hogy a Magyar Kultúra Napján átvehették a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárától, Hoppál Pétertől.  
Székházukban, a Népi Mesterségek Házában hétről hétre programokkal találkozik az érdeklődő felnőtt és gyermek, de legtöbben a szabadtéri rendezvényeken találkozhatnak a mesterekkel.
A jubileumi év egyik legjelentősebb eseménye a DMK Belvárosi Közösségi Ház Klubgalériájában szeptember 7-én, csütörtökön, 17.30-kor nyíló kiállítás, amely első rendezvénye a 2017. szeptember 15-én, 16-án a Kossuth téren tartandó VII. Debreceni Kézműves Fesztiválnak. Itt 15 pavilonban mutatkoznak be a hagyományos népi kézműves mesterek Debrecenből és Hajdú-Bihar megye településeiről, valamint vendégeik Zala megyéből. A fesztiválon kiemelten a debreceni és a hajdú-bihari népi kézműves értékeket láthatják az érdeklődők, de megtalálnak és meg is vásárolhatnak minden olyan népi kézműves portékát, amelyet mai életük mindennapjaiban és ünnepein használni tudnak. Bepillanthatnak az alkotás folyamatába, a hímző, szövő, fazekas, gyöngyös, csipkés, fémműves, bőrös, fafaragó, nemezes, szálas anyag fonó és mézeskalácsos műhelyben - 38 népi kézműves segítségével. Lesz divatbemutató, logikai játék bemutató és verseny, kipróbálhatják a „régimódi játszótér” máig népszerű szabadtéri játékait. A gyerekek a „7 próbás Ifjú Mester” címért küzdhetnek mindkét napon.
A Zala megyeiek kamara kiállítást varázsolnak a debreceni Kossuth térre és bemutatják hímző, babakészítő és kéregedény-készítő alkotójukat. A Kossuth téren mindkét nap a Főnix Néptáncegyüttes táncosainak műsorában gyönyörködhetnek a látogatók.
A VII. Debreceni Kézműves Fesztivál fővédnöke Komolay Szabolcs alpolgármester.
A rendezvényt támogatja: a Nemzeti Kulturális Alap, a Földművelésügyi Minisztérium, a Hungarikum Bizottság, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, a Debreceni Művelődési Központ.
Helyszín: Klubterem

Kapcsolódó letölthető dokumentumok
Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont