Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
ŐSZI ÉRTÉKNAP - DEBRECEN ÉS HAJDÚ-BIHAR MEGYE ÉRTÉKEI

2015. október 13-án a Hungarikum Bizottság Debrecenben tartja kihelyezett ülését. A zárt ülés keretei között a Debreceni Páros Kolbász hungarikummá nyilvánítása is napirendi pont lesz. Az esemény kiegészítő rendezvényeként 10.00 órától „Őszi Értéknap – Debrecen és Hajdú-Bihar megye értékei” néven egész napos interaktív bemutatókkal, kiállítással színesített programok várják az érdeklődőket a Régi Városháza belső udvarán. A programok során ismert néptáncegyüttesek fellépései (Debreceni Népi Együttes, Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes, Főnix Táncegyüttes, Forgó Rózsa Táncegyüttes), korongozási és hímzési lehetőség, tárlatvezetés, és történeti háttérbeszélgetések színesítik a nap eseményeit. Rossz idő esetén az értékek a Városháza Piac és Rózsa utcai kapualjában lesznek kiállítva.

Az Őszi Értéknap keretében a Debreceni és a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár elemei közül a tárgyiasultak kerülnek bemutatásra. Az egyéb elemeket – a teljesség igénye nélkül –kiállítási installációkon jelenítjük meg. 

Önálló molinókon szerepelnek az épített környezet elemei, úgy, mint a Szent Anna Székesegyház, a Bojti Tájház, a Barokk katolikus temetőkápolna, a Hajdúnánási Városháza. Az egészség és életmód elemeként a Hajdúnánási gyógyvíz, kulturális örökségként megjelennek a balmazújvárosi németfalusi népszokások, a magyar szürke hajtóút, a Hortobágyi Hídi vásár, a Hajdúböszörményi csónak alakú fejfás temető. Az agrár- és élelmiszergazdaság elemeként a Debreceni Páros Kolbász, a turizmus és vendéglátás elemeként pedig a tiszacsegei korhely halászlé.

A tárgyiasult elemeket az érdeklődők nem csak a kiállítási keretek között, hanem interaktív bemutatókon is megismerhetik majd. Ezek az értékek témájukat tekintve párosan lesznek bemutatva. 

A bemutató sátrakban a következő párosított értékeket láthatják:

•    debreceni kerámia - nádudvari fekete kerámia
•    debreceni cifraszűr - bihari szűr (rátétes szűr)
•    debreceni guba - derecskei szűrrátét
•    komádi hímzés, furtai hímzés - debreceni ötvösség
•    debreceni gyöngyös bogláros párta és polgári viselet - mikepércsi úrihímzés
•    debreceni női kisbunda hímzés mintája - pásztorművészet elemei (csengő, pásztorkalap, pásztorbot, karikás ostor, csikóbőrös kulacs, farvillás bicska)
•    Bocskai korona másolata - Bocskai korona, mint fizetőeszköz
•    debreceni ütőfás mézeskalács - hajdúnánási szalmafonás

 


Debrecen, 2015. október 8. 

 

ŐSZI ÉRTÉKNAP - DEBRECEN ÉS HAJDÚ-BIHAR MEGYE ÉRTÉKEI
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2021 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.