Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Mű-Terem textilkiállítás

Kortárs és hagyományőrző, új, eredeti és a népi kultúrát folytatja, motívumait ismétli: e törekvés közös Göbölyös Márta, Manninger Mária és Balázs Klára textilművészek életművében. A három elismert magyar iparművész közösen állítja ki munkáit 2009. május 7-29. között a Debreceni Művelődési Központ Mű-Terem Galériájában.
„Szándékom az, hogy a népművészet tiszteletben tartásával, de nem másolásával – értékeink ne csak a múzeumok óvó, de zárt falai között maradjanak, hanem életünk részévé váljanak, tovább élhessenek, megbontva mindjobban uniformizálódó világunk egyhangúságát, szürkeségét.” – vallja Göbölyös Márta (1) sugallva – a múlt században induló – Modern etnika művészcsoport elvét is. Az iparművészeti társulás és akció tagjai olyan ruhákat terveztek és alkotnak ma is, amelyek úgy egyéniek, hogy a népi hagyományokat közvetítik és őrzik, s műalkotásként hordható, divatos darabok.

A három művész az 1960-as évek második felében szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán, majd tervezőként, termékfejlesztőként dolgozott. Művészi értékű munkáikat rendszeresen kiállították, majd csatlakoztak a Modern Etnika csoporthoz és tárlataihoz.
Manninger Mária – Ferenczy Noémi-díjas – és Balázs Klára kötött, hurkolt textilekkel foglalkozik. A bőrműves Göbölyös Márta ismert arról is, hogy tudatosan gyűjti szülőföldjének, Szekszárdnak népi motívumait, hogy azt stilizálva alkalmazza munkáin. „Szelíd szekszárdi dombok és a Duna közt elterülő sárközi falu, Őcsény, gyermekkorom színtere. A szépséget „töményen” kaptam: szőttesek, hímzések, bársonyok, selymek, brokátok, kasmírok, gyöngyök – hihetetlen gazdagságban vettek körül. A természeti és tárgyi szépség, melyben éltem, belém ivódott, és valamikor kitörni készült” – jegyezték szavait a közelmúltban (1).

A „népi dallamokkal szóló ruhakölteményekből” május 7-én 17 órakor nyílik kiállítás a Debreceni Mű-Terem Galériában (Batthyány utca 24.). A tárlatot Dr. Feledy Balázs művészeti író nyitja meg.

 

A kiállítás hétköznap 10-től 18-ig, szombaton 9 és 13 óra között tekinthető meg.

 

Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2021 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.