Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Józsai summás- és aratódal-fesztivál

A summás- és az aratómunka – mint mezőgazdasági csoportos részes- és idénymunka – a 19-20. században vált igazán tömegessé a jobbágyfelszabadítás után, és az 1945-ös téeszesítés szüntette meg.

Az idénymunkások életéről és érzelmeiről szóló summás- és aratódalok fiatal „nóták”. Új típusú népdalok, de nem mindig újszülöttek: sokuk régebbi, ismert szerelmi, katonadalok átköltése. (A hasonló életforma, hasonló élethelyzet miatt – vagy mert a katonaságot is megjárta egyik-másik vándormunkás – az ének felépítése, morfológiája ugyanaz, csak a szavakat cserélték ki a dalban.)

E népdaltípus volt a főszereplője a II. Józsai Summás- és aratódalfesztiválnak, amely 2009. július 4-én 10 órától kezdődött a Debreceni Művelődési Központ Józsai Közösségi Házában.
Szakmai csoport véleményezte a produkciókat: Pásku György, a Törköly zenekar vezetője, Magyari Ágnes, a Keszőce Népzenei Együttes első embere és Molnár Dániel a MEA Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója.

A csoportok többsége a régióból érkezett:
1. Józsai Népdalcsoport
2. Hajdúböszörményi Népzenei Együttes
3. Csapókerti Pávakör (Debrecen)
4. Debreceni Citerazenekar
5. Árvácska Népdalkör (Polgár)
6. Cserfa Népdalkör (Görbeháza)
7. Vajdics Jánosné (Rozmaring Népdalkör tagja - Debrecen)
8. MEA Alapfokú Művészetoktatási Intézmény „Pengettyű” Citerazenekara
9. Nyíracsádi Népdalkör
10. Szalmakalap Citerazenekar (Hajdúnánás)


Summások és aratók

A summások és aratók vándormunkások voltak, akik csoportokban mentek az uradalmi nagybirtokokra, hogy idénymunkát vállajanak részesedésért, illetve vegyes bérezésért. Az aratók kifejezetten az aratásra, a summások a koratavasztól késő őszig tartó mezőgazdasági munkákra szerződtek.
A vándormunkások falvaikból magukkal vitték az öltözködést, az erkölcsi szabályokat, s a folklórt. Az aratók munka közben, de inkább pihenők alatt és munkába menet énekeltek, vagy meséket, mondákat, igaz történeteket, katonaélményeket hallgattak.
A summásokról azt jegyzik, hogy a vasárnapi pihenőkön beszélgettek, meséltek daloltak, különösen délután. A fiatalok meglátogatták a szomszédos summáscsapatot. Gyakran előkerült a citera. Idővel szokássá lett a délutáni táncos összejövetel, a cuháré.

Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.