Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Termelői piacok működnek a DMK három egységében

A tudatos vásárlói magatartás elterjesztése céljából kialakítottak egy online rendeléses rendszert, amelyben a családok előre megjelölik, mire és milyen mennyiségben van szükségük, majd azt önkéntesek kiporciózzák személyre szabott szatyrot készítve a vásárlók számára. Ezt veszik át egy adott helyszínen, minden héten egy előre meghatározott napon.
2012 nyarán egy debreceni társaság is összeállt, hogy megalkossa a saját Szatyor Közösségét. Akkor 10 család és 5 termelő csatlakozott a kezdeményezéshez. Hamar kiderült, hogy a fővárosi, kissé személytelen rendszer itt nem működik: mind a termelők, mind a vásárlók részéről arra volt igény, hogy termelő és fogyasztó személyesen is találkozhasson, beszélgessen. A kezdetben egy magánház kertjében összegyűlő vásárlói és termelői közösség egyre bővült, a helyszín is változott, a weboldalunk is elindult (www.szatyordebrecen.hu), így a vásárlók száma rövid időn belül elérte a 300-at, míg a termelők száma 20-ra nőtt.
A Szatyor életében döntő változást hozott a Debreceni Művelődési Központtal való együttműködés lehetősége, így ma már három elosztóponton lehet hozzájutni az egészséges élelmiszerekhez. A Tímárházban szerdánként, a Homokkerti Közösségi Házban csütörtökönként, a Csapókerti Közösségi Házban péntekenként van lehetőség az előre megrendelt áru átvételére, illetve a hagyományos piaci bevásárlásra. Büszkén mondhatjuk magunkról, hogy Debrecen első termelői piacaként nagyban hozzájárulunk a környék termelőinek jobb megélhetéséhez, és a városlakók számára is hiánypótló lehetőséget nyújtunk.
A Szatyor jelenlegi kínálatában szerepel zöldség, gyümölcs, sajt és egyéb tejtermék, pékáru, húsáru, tojás, lekvár, befőtt, méz, hidegen sajtolt olaj, gyógynövénykészítmény, szappan. Termelőink nem csupán termékeikkel járulnak hozzá a tudatos fogyasztói magatartás elterjedéséhez, hanem tematikus előadásaikkal is (környezettudatos termelés, tartósítószer-mentes befőzés, vegyszermentes takarítás, a gazdálkodás, mint életpályamodell bemutatása…). Ez is azt a célt szolgálja, hogy a Szatyor ne egy „szolgáltató egység” legyen, hanem egy valódi közösség, ahol mindenki – termelő, vásárló, weboldalfejlesztő, a helyszínt biztosító egyaránt - szeretettel és ellenszolgáltatás nélkül tevékenykedhet.
A Szatyor Közösség eredeti célkitűzései támogatására tavasszal megalakult a Szatyor Debrecen Egyesület. Tagjai önkéntes munkájukkal nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a debreceniek minél szélesebb körben megismerjék és megszeressék az egészséges élelmiszereket és a tudatos fogyasztói magatartást.
Bővebb információ: www.szatyordebrecen.hu
 

Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.