Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Helyi termelői udvarok nyíltak a Debreceni Művelődési Központ egységeiben

A sajtótájékoztatón részt vett Szentei Tamás kulturális osztályvezető, aki örömét fejezte ki a termelői udvar megnyitásával kapcsolatban, mint mondta, a piaci alkalmak kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a termelők és a vásárlók közvetlen kapcsolatba kerüljenek egymással, és megismerkedjenek a termékekkel. Köszönetét fejezte ki, hogy a Debreceni Művelődési Központ befogadta a Szatyor Debrecen Egyesületet.
Walter Judit, a Szatyor Debrecen Egyesület elnöke mesélt a kezdetekről. A Szatyor ötlete 7 évvel ezelőtt egy budapesti baráti közösség fejében született. Megalakulásuk célja az volt, hogy közvetlenül a - 40 km-es körzeten belül tevékenykedő - termelőktől juthassanak hozzá vegyszer- és adalékanyag-mentes élelmiszerekhez. A tudatos vásárlói magatartás elterjesztése céljából kialakítottak egy online rendeléses rendszert, amelyben a családok előre megjelölték, mire és milyen mennyiségben van szükségük, majd azt önkéntesek kiporciózták személyre szabott szatyrot készítve a vásárlók számára. Ezt vették át egy adott helyszínen, minden héten egy előre meghatározott napon.
2012 nyarán egy debreceni társaság is összeállt, hogy megalkossa a saját Szatyor Közösségét. Akkor 10 család és 5 termelő csatlakozott a kezdeményezéshez. Hamar kiderült, hogy a fővárosi, kissé személytelen rendszer itt nem működik: mind a termelők, mind a vásárlók részéről arra volt igény, hogy termelő és fogyasztó személyesen is találkozhasson, beszélgessen. A kezdetben egy magánház kertjében összegyűlő vásárlói és termelői közösség egyre bővült, a helyszín is változott, a weboldaluk is elindult (www.szatyordebrecen.hu), így a vásárlók száma rövid időn belül elérte a 300-at, míg a termelők száma 20-ra nőtt.
Az egyesület elnöke elmondta, hogy a Szatyor életében döntő változást hozott a Debreceni Művelődési Központtal való együttműködés lehetősége, így ma már három elosztóponton lehet hozzájutni az egészséges élelmiszerekhez. A Tímárházban szerdánként 17-18 óráig, a Homokkerti Közösségi Házban csütörtökönként 17.30-tól 18.30-ig, míg a Csapókerti Közösségi Házban péntekenként 16-tól 17 óráig van lehetőség az előre megrendelt áru átvételére, illetve a hagyományos piaci bevásárlásra. „Büszkén mondhatjuk magunkról, hogy Debrecen első termelői piacaként nagyban hozzájárulunk a környék termelőinek jobb megélhetéséhez, és a városlakók számára is hiánypótló lehetőséget nyújtunk.” – mondta Walter Judit.
A Szatyor jelenlegi kínálatában szerepel zöldség, gyümölcs, sajt és egyéb tejtermék, pékáru, húsáru, tojás, lekvár, befőtt, méz, hidegen sajtolt olaj, gyógynövénykészítmény, szappan. Termelőik nem csupán termékeikkel járulnak hozzá a tudatos fogyasztói magatartás elterjedéséhez, hanem tematikus előadásaikkal is (környezettudatos termelés, tartósítószer-mentes befőzés, vegyszermentes takarítás, a gazdálkodás, mint életpályamodell bemutatása…). Ez is azt a célt szolgálja, hogy a Szatyor ne egy „szolgáltató egység” legyen, hanem egy valódi közösség, ahol mindenki – termelő, vásárló, weboldalfejlesztő, a helyszínt biztosító egyaránt - szeretettel és ellenszolgáltatás nélkül tevékenykedhet.
Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója kiemelte, hogy az étkezés, az, amit elfogyasztunk, ugyanúgy a kultúránk része, ezért nem kérdés, hogy egy-egy közösségi színtér termelői piacnak adhat-e otthont. Ami Debrecenben történik nemcsak országhatárainkon belül, de azon túl is figyelemfelkeltő, ezért reméli, a debreceni példa ezúttal is követendő lesz. Ismét bebizonyítottuk, a közösségi művelődés befogadó az értékeket hordozó civil kezdeményezések iránt, ráadásul a Tímárházban igazán autentikus környezetben kapnak helyet a termelők.  
  
 

Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2021 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.