Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - ARS SACRA DEBRECENIENSIS

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyével, a Magyar Alkotóművészek Egyesülete Hajdú-Bihar megyei csoportjával, a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületével és a Debreceni Művelődési Központtal együttműködve kiállítást szervez a debreceni kötődésű képző-, ipar-, és fotóművészek szakrális műveiből.

300 éve kezdődött a katolikusok reformáció utáni visszatérése Debrecenbe. 1715-ben alapította Csáky Imre váradi püspök a Szent Anna templomot, ezért a 2015. esztendőt Bosák Nándor püspök emlékévvé nyilvánította. Az emlékév programjába illeszkedik az Ars sacra Debreceniensis címmel szerveződő kiállítás. A latin cím utal a katolikus hagyományra, de tartalmilag nem felekezet-specifikus műveket várunk, hanem az emberi lét szakrális és transzcendens dimenzióira utaló alkotásokat. A lélek mélyén a szakrális tartalmak biztosítják a létezés megújuló erőforrásait.  A szakralitás a valóság számára transzcendens távlatokat nyit, és ezzel legyőzi a materiális pusztulást és az ember elidegenedését. A szakralitás fogalmával tehát nem csupán a tárgyi valóságra, hanem a valóság szemléletének módjára is utalunk. A szentség maga az Isten érintése: a reális és a transzcendens találkozása.

Az emlékévben a debreceni kötődésű kortárs művészek számára lehetőséget kívánunk biztosítani arra, hogy feltárják életművük ilyen rétegét.

A kiállításon az a Debrecenhez és Hajdú-Bihar megyéhez kötődő képző-, ipar- és fotóművész vehet részt, aki regisztrált tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, vagy a Magyar Fotóművészek Szövetségének. A zsűri alkotó tagjai szerepelhetnek műveikkel a tárlaton, illetve meghívhatnak debreceni kötődésű alkotókat a kiállításon való részvételre.

A Hajdú-Bihar megyében bejelentett lakhellyel rendelkező, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vagy a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, illetve vizuális művészetközvetítő képzést nyújtó felsőoktatási intézmények hallgatóinak munkáit is várjuk.

A kiállítás anyagát szakértő zsűri válogatja, mely egyben a díjazásra is javaslatot tesz. A művekből a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.) rendezzük meg a tárlatot.

Debrecen Város Napja a szabad királyi városi jogok adományozásának évfordulója, s e jogok megerősítésével függ össze a katolikus újjászületés is, ezért a Város Napja, amely sokat mondóan egybeesik a Költészet Napjával, tehát április 11-e a legalkalmasabb időpont a kiállítás megnyitására.

A tárlatra alkotónként 3 db, érem esetén maximum 5 db, kiállításra kész állapotban lévő művet lehet beadni, az alábbi feltételek szerint:

Táblakép, textil, grafika; külső, keretezett méret vízszintesen 110 cm, függőlegesen 300 cm legnagyobb kiterjedésben; a grafikákat kiállításra készen, keretezve és/vagy üvegezve várjuk. Plasztika; maximum 80 x 80 cm-es kiterjedésben, posztamensre állítható módon. A sorozatok a zsűri döntése alapján megbonthatók.

A feltételeknek nem megfelelő műveket nem vesszük át. A műtárgyakon maradandó módon kérjük feltüntetni az alkotó nevét, lakcímét, a mű címét, technikáját, méretét és az alkotás évét.

A műtárgyakat 2014. március 20-án pénteken, 16-18 óra között és 21-én, szombaton 10-12 óra között vesszük át a Főnix Csarnok (Debrecen, Kassai út 28.) déli, Zákány utca felőli oldalbejárója felől, az ún. multifunkcionális teremben. (Megközelíthető az épület mögötti parkoló felől.) A határidő után érkező műveket nem tudjuk átvenni.

A hallgatók alkotásait digitális formában február 20-ig előzsűrire kérjük: a pályamunkákat minimum 150 dpi felbontásban, tif, jpg, vagy pdf formátumban várjuk a gyongy.peter@debrecenimuvkozpont.hu címre. Plasztikákról legalább két, legfeljebb három különböző, jellemző nézetből készült képet kérünk. A műveket kitöltött adatlap kíséretében kell elküldeni. Az adatlap letölthető a www.debrecenimuvkozpont.hu oldalról. Az előzsűri eredményéről e-mailben küldünk értesítést.

A fentiekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon munkatársunkhoz, Gyöngy Péterhez (tel: +36-52-413-939; mobil: +36-20-2852628).

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS - ARS SACRA DEBRECENIENSIS
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.