Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
XXV. Nemzetközi Betlehemes Találkozó - 2015. dec. 11-13., Debrecen

XXV. Nemzetközi Betlehemes Találkozó – 2015. december 11-13., Debrecen 

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó meghatározó nagyrendezvénye a Debreceni Művelődési Központnak. Immár 10 éve reprezentálja intézményünk értékorientációját, a nemzeti értékek, a néphagyomány és a közösségi művelődés melletti elkötelezettségét.
A 25. Találkozó december 11-én, 17 órakor veszi kezdetét a hagyományos Kossuth téri nyitóeseménnyel, 12-én szombaton a csoportok fellépésével folytatódik a Belvárosi Közösségi Házban, majd 13-án, vasárnap szakmai tanácskozással zárul. 

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó, mint a magyar nyelvterület téli ünnepköri játékainak legnagyobb hazai mustrája, minden évben december második hétvégéjén mutatja meg e hihetetlenül gazdag és sokszínű szakrális szokáshagyomány színe-javát a debrecenieknek és a környékbelieknek. A 25. jubileumi seregszemlére közel harminc betlehemes csoport érkezik a Kárpát-haza minden magyarlakta szegletéből, így – az anyaország mellett – a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból és a Vajdaságból, azaz Délvidékről is. Az idei válogatásban a legkorábbi találkozókon megfordult csoportokat is újra láthatjuk, de fontos válogatási szempont volt az is hogy a környező települések élő, vagy felújított autentikus hagyományát képviselő csoportok szerepeljenek. Ezzel a szándékunkkal a találkozó módszertani célkitűzéseit, az alföldi betlehemes játékok átörökítési, visszatanítási gyakorlatának magasabb szintre emelését kívánjuk erősíteni. A rendezvényt vasárnap délelőtt szakmai tanácskozás zárja, melynek témája: Az élő betlehemes hagyomány átadásának jövőbeli lehetőségei a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nyilvántartásba vétele után.
A Betlehemes Találkozók Debrecen kulturális életében is igen fontos szerepet töltenek be, hiszen a központi rendezvénnyel párhuzamosan a belvárosban és számos külső helyszínen valamint néhány Debrecen környéki településen a játszók által ezrekhez jut el közvetlenül a szent születés üzenete.  

A 25 esztendős múltra visszatekintő találkozó a Kárpát-medence közel 200 településének betlehemezőit mutatta be eddig és mintegy 700 játék mozgóképes rögzítését, számtalan kiadvány és három konferencia megrendezését is lehetővé tette. 
Mindezen eredmények elismeréseként „A debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlata 2015. évben a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására felvétetett.”
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának döntése megerősítheti öntudatukban a hazai és a határainkon túl működő hagyományőrző közösségeket, segítheti az átörökítési gyakorlatot, és lendületet adhat a debrecenihez hasonló helyi és regionális találkozók megerősítésének, újak létrejöttének. Nagy sikerként könyvelhetjük el ezen a téren, hogy tavaly Székelyudvarhelyen megrendezték az I. Székelyföldi Betlehemes Találkozót.

A rendezvény támogatói: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia

 

XXV. Nemzetközi Betlehemes Találkozó - 2015. dec. 11-13., Debrecen
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.