Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
MISSZIÓ SZTÁNÁÉRT

Kós Károlynak igaza volt akkor, mikor a nagyvilág zaja elől Sztánára „menekült”, s itt talált nyugalmat és itt tudott olyan nagyszerűt álmodni, tervezni, amelyet aztán meg is valósított. Sztánára a Debreceni Művelődési Központ Homokkerti Közösségi Házában működő Debreceni Népi Együttes felnőtt csoportja és oktatógárdája is „hazajár”. Immár ötödik éve járnak a februári Farsangi Bálra, ahol műsorukkal szórakoztatják az ottani lakosokat és az oda érkező több ezer vendéget, majd tánctanítással összekötött táncházzal próbálják visszatanítani a kalotaszegi táncokat. Ez a kicsiny falu, ahol 90-100 fő él, farsangkor megtelik muzsikával, énekszóval, vidámsággal és szeretettel. Köszönet érte Papp Hunor református lelkipásztornak, aki szervezi és koordinálja a több napos eseményt.
Ismét testileg és lelkileg feltöltődve érkeztek haza a Debreceni Népi Együttes tagjai a III. Sztána Haza-Vár Népművészeti táborából, amelynek június 29.– július 3. között adott otthont a falu. A tábor 100 fő részvételével zajlott. Olyan sokan érkeztek idén Sztánára, hogy két szekcióban tartottak néptáncoktatást. Ami különös, hogy nagyon sok volt az egészen kicsi gyermek (3–6 éves), akik 20 fős csoportokban (3-12 évesek) igen jól bírták a próbákat. A sztánai aprókat Farné Kovács Mónika és Herczné Barna Éva okította. A másik csoportban már a 12 évnél idősebbek táncoltak több, mint negyvenen. Az ő pedagógusaik Veres Tamásné Hercz Beáta és Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetői, a Népművészet Ifjú Mesterei voltak.
Örömmel töltött el mindenkit, amikor a sztánai református templomban – több év után - újra szólhatott a templomi orgona, két biharkeresztesi leányka (Semlyényi Zita és Teremi Anna) kántori szolgálatában. Hála és köszönet jár azoknak a sztánai családoknak, akik beöltöztették az összes fellépőt a táborzáró istentiszteletre és a gálaműsorra gyönyörű, eredeti viseletekbe. A szívet-lelket melengető népdalokat Bárdosi Ildikó tanította, a kalotaszegi muzsikát pedig Molnár Miklós és zenekara szolgáltatta.

 

MISSZIÓ SZTÁNÁÉRT
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.