Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A DMK 56-os PROGRAMJAIRÓL

A Debreceni Művelődési Központ nagyrendezvényeiről, kiállításairól, pályázatairól, újonnan induló képzéseiről és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünnepléséről tartott sajtótájékoztatót Danku Attila, DMJV Kulturális Bizottságának elnöke és Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója szeptember 16-án, a DMK Belvárosi Közösségi Házában (Kossuth u. 1.).

A Debreceni Művelődési Központ méltóképpen kíván megemlékezni az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. A Belvárosi Közösségi Házban versmondó és prózaíró versenyt hirdetünk középiskolás diákok számára. A Józsai Közösségi Házban „Gyökereim földedbe kötnek…” címmel szervezünk történelmi vetélkedőt ’56-os témakörben az általános iskolák 8. osztályos diákjai számára.  

Az Újkerti Közösségi Házban Forradalmi Filmbban tekinthetők meg a korszak eseményeit feldolgozó filmművészeti alkotások, dokumentumfilmek, valamint korabeli híradós felvételek. Ugyanitt október 5-én, „Ilyen nagy dolog a szabadság?!” címmel kordokumentumokból álló kiállítás nyílik.

A Debreceni Művelődési Központ, mint a helyi közösségi kultúra központja, a város legnagyobb közművelődési intézménye kiemelkedően gazdag közösségi – kulturális szolgáltatásokat, programokat kínál Debrecen és térsége lakóinak, közösségeinek és az idelátogató vendégeknek. Nagyon sok érdekes-értékes rendezvényre, kiállításra szeretnénk felhívni a figyelmet. A Debreceni Művelődési Központ több egységében is – Csapókerti, Ondódi, Józsai,
Kismacsi, Nagymacsi Közösségi Ház – őszköszöntő családi-szüreti napokat szervezünk. Csodák a Hortobágy mellyékén címmel Szilágyi Attila természetfotós képeiből nyílt szemet gyönyörködtető kiállítás a Józsai Közösségi Házban. Ugyancsak kiemelkedő jelentőségű a szeptember 16-án, a Tímárházban nyíló Őszi Zománcművészeti Tárlat, amelyet a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhellyel való együttműködés keretében valósítunk meg. Intézményünk idén is csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz.
Szeptember 17-én a Tímárházba és a Honvédtemető és Mauzóleum Emlékhelyre várjuk az épített örökségünkben gyönyörködni vágyó látogatókat. A nagy hagyományokkal rendelkező Simonyi-napok rendezvénysorozatba az Újkerti Közösségi Ház dokumentumkiállítással, előadással, vetélkedővel is bekapcsolódik. Szeptember 26-án ünnepélyes keretek között a Belvárosi Közösségi Házban nyitjuk meg az Idősek Hónapja programsorozatot. A Tímárház – Kézművesek Házában szeptembertől újraindítjuk – a már öt éve – nagy sikerrel működő 120 órás népi játszóház-vezetői, valamint az Útban a mesterségek felé – a népi játszóház-vezetői képzésre épülő – 60 órás
képzésünket.
A Debreceni Művelődési Központ több pályázatot nyújtott be idén, amelyeken sikerrel szerepelt. Eddig elnyert pályázatunk az alábbi címet viseli:
„Egy nép kiáltott aztán csönd lett…”
Az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK – 56P – 04 jelű „Sinkovits Imre”- pályázat, amelynek témája: az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító kulturális és tudományos programok, rendezvények, művészeti tevékenységek            támogatása. Elnyert támogatás összege: 2.730.000 Ft

A másik elnyert pályázatunk: „…győzelem a vereségben…”
A Magyar Művészeti Akadémia pályázati felhívása az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódó programok megvalósításához nyújt 750.000 Ft támogatást.

Jelenleg elbírálás alatt lévő pályázatunk: ’56:10:23, te suhanc
(A magyar forradalom és szabadságharc története a magyar játékfilmek tükrében c.
tanulmánykötet elkészítése)
Az 1956-os Emlékbizottság megbízásából a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK – 56P – 01 jelű „Mansfeld Péter”-pályázat, amelynek témája: az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító tudományos kötetek, ismeretterjesztő kiadványok, irodalmi alkotások megjelentetése.
A MADE (Kisfaludy András kiadása) 2006-ban dokumentumfilm vetítéssorozata kivonataként megjelentetett egy 100 filmes katalógust 13 nap remény címmel, amelynek szerkesztője és filmográfusa Gervai András volt. 1956 eseményeit részben a forradalomról szóló dokumentumfilmekből, részben a forradalomban részt vett filmesek visszaemlékezései által rekonstruálták ezen szintetizáló kötet segítségével.
Az ’56:10:23, te suhanc vállalkozás 65 játékfilm, animáció és tévéfilm segítségével ugyanezt kívánja vizsgálni 10 év eltelte után, először a filmtörténeti és elméleti szakma legjelesebb szakembereire támaszkodva.
A cím korszakjelző, ugyanis Déry Tibor: Barátaim c. esszéjéből való szó pozitív jelentést kap az Irodalmi Újság, 1956. november 2-ai közlésében: „A suhancok forradalma, mondták! Mától kezdve a „suhanc” szó szent előttem. Évek óta kétségbeesve figyeltem, a magyar ifjúságot: ájultan hallgatott. Október 23-án felállt és helyreütötte a nemzet becsületét. Megrendülten és tisztelettel megemelem a kalapom előtte! Úgy, ahogy kívántam és kértem és reméltem:
48 ifjúsága után most támadt a hazának egy 56-os ifjúsága is.”
Főszerkesztő: Szűk Balázs


Debrecen, 2016. szeptember 16.

 

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A DMK 56-os PROGRAMJAIRÓL
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.