Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
DEBRECEN VÁROS BEMUTATKOZÁSA A SZENT LÁSZLÓ NAPOKON

Debrecen város bemutatkozása a nagyváradi Szent László Napokon  
2017. június 23–25.

2017. június 23-án, pénteken, a déli óráktól indult az 5. Szent László Napok királyi hetének központi eseménysorozata Nagyváradon. A vár gyönyörű környezete, fejedelmi udvara méltó helyszínt biztosított a színvonalas bemutatókhoz.
Rendkívül változatos, színes, kulturális és gasztronómiai élményt nyújtó program kavalkádot állítottak össze a szervezők, melynek fontos elemét képezte Debrecen városának bemutatkozása.
A Debreceni Önkormányzat együttműködve a Debreceni Művelődési Központtal és annak egységével, a Debreceni Értéktár székhelyeként működő Tímárház - Kézművesek Házával, lehetőséget kapott arra, hogy a Debreceni, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárba felvett értékekből kiállítást rendezzen a Fejedelmi udvar kiállító termében.
A bemutatott anyag összeválogatásával szándékaik szerint a megyére és székhelyére elsődlegesen jellemző, mezőgazdaságra épülő kézművesipari hagyományokat szerették volna megismertetni, népszerűsíteni, egyfajta átfogó képet nyújtani a város, a megye lakosságát körülvevő lokális értékekről, melyek a két kiállító termet magában foglaló helyszínen tematikailag is különválasztva kerültek felépítésre a megnyitót megelőző napon a Tímárház munkatársainak közreműködésével.
Kézműves kultúrájuk bemutatása mellett természetesen felvillantották azokat a jellegzetes irodalmi értékeket, nagyságaikat, természeti értékeiket és nem utolsó sorban épített örökségük elemeit, melyek érzékeltetik e vidék történelmi jelentőségét, sejtetik mai fontos szerepét.
A június 23-án nyílt tárlaton köszöntőt mondott Szakáli István Lóránd, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára; a kiállítást Dr. Mazsu János tanácsnok, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke nyitotta meg; közreműködött Bárdosi Ildikó népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere.
A bemutatót méltatta még Angela Lupsea, a Nagyváradi Vármúzeum igazgatója, tárlatvezetést tartott Mátrai- Nagy Andrea etnográfus, a Debreceni Művelődési Központ munkatársa, a kiállítás kurátora.
A program folytatásaként június 24-én a Debreceni Művelődési Központ dolgozói egész napos népi játszóházi foglalkozást tartottak a gyermekeknek és a fiataloknak.  Az agyagozás, szövés, fonás, bőrművesség és nemezművesség alapjaival ismertették meg őket, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Hajdú- Bihar Megyei Szervezete képviseletében Fazekas Ferenc fazekas, a Népművészet Mestere; Radics László mézeskalácsos; a Népművészet Mestere; Göncziné Tóth Aranka hímző; a Népművészet Mestere; Paróczainé Simai Ildikó szövő Népi Iparművész; Vass Tamás fafaragó Népi Iparművész; Szabó István pásztorművész Népi Iparművész, Sarkadi Gyuláné gyöngyfűző Népi Iparművész; Dobosné Hajdú Anikó hímző Népi Iparművész, valamint Nagy Beáta bőrműves, a Népművészet Ifjú Mestere és Szekretár Sándorné, valamint Bata Sándorné szalmafonók adtak ízelítőt hagyományátörökítő munkásságuk legjavából.
A bemutatkozás fontos részét képezte a gasztronómiai jellegzetességek megismertetése, fókuszálva a Hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbászra. Az ínyencségről kóstolóval egybekötött tájékoztatót tartott Mátrai- Nagy Andrea. A kóstoló nagy sikert aratott a különleges falatokra vágyók körében.
A debreceni kulturális élet sokszínűségét reprezentálva fellépett még a nap folyamán az ORT- IKI Báb- és Utcaszínház. Szórakoztató gólyalábas vásári komédiájuk nagy tetszést aratott, a késő délutáni órákban a Hajdú Táncegyüttes színvonalas táncprodukciójában gyönyörködhettek a várba látogató érdeklődők.
A Szeredás Népzenei Együttes „Szép a páva, mert aranyos a tolla…” című produkciójával felejthetetlen perceket szerzett a programsorozat résztvevőinek.
A vendégszereplés kiemelkedően sikeres megvalósítását a média képviselői közül a Debrecen Televízió, valamint az M1 hírcsatorna rögzítette, illetve a kiállításról készült fotóalbum szerepel a Földművelésügyi Minisztérium honlapján.

 

 

 

DEBRECEN VÁROS BEMUTATKOZÁSA A SZENT LÁSZLÓ NAPOKON
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.