Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
CSOKONAI-DÍJAT KAPOTT A CSAPÓKERTI PÁVAKÖR VEZETŐJE

Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 61., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 28. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett hétfőn a Kölcsey Központban.
A hagyományok szerint a város ebből az alkalomból azokat a polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén.
A Debrecen Város Csokonai-díja elismerést a képviselőtestület a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért; a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért; valamint átfogó életmű elismeréseként adományozza. Idén Csokonai-díjat kapott Bagossy Sándor fazekasmester, Papp József helytörténész és Szilágyi Lászlóné, a Csapókerti Pávakör vezetője.
Szilágyi Lászlóné 1977 óta vezeti az Arany Páva-díjas Csapókerti Pávakört. A csoport 1969-es megalakulása óta megszakítás nélkül működik. A tanítónő, ének-zene szakos általános iskolai tanár szívvel-lélekkel együtt él és dolgozik a csoport tagjaival. Tisztelettel, őszinte szeretettel fordul feléjük.

Évente 16-18 fellépésen vesznek részt Debrecenben és az ország számos pontján, mely eseményekre lelkiismeretesen, becsülettel készíti fel a kör tagjait. Nem csak a debreceni, népzene és éneklés iránt elkötelezett nyugdíjasoknak viseli szívén a sorsát, hanem a megyei népzenei és nyugdíjas éneklő csoportok találkozójának is kezdeményezője volt sok évvel ezelőtt. Azóta is rendszeresen tartanak találkozókat.

A Pávakör vezetése mellett aktív résztvevője a Csapókerti Közösségi Ház életének: tagja a baráti körnek, emellett 1998-tól 2008-ig vezette a Hajdú-bihari Zenei Egyesület népzenei tagozatát is.
A csoportja szakmai munkájának elismeréseként megkapta a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – a KÓTA – országos népzenei minősítők Ezüst, Arany és Arany Páva minősítéseit. A kör fennállásának 40. évfordulójára kiadott Bor, búza, békesség című CD pedig méltó elismerése több évtizedes tevékenységének. A magyar népzenei hagyomány őrzésével, továbbadásának szép munkájával szolgálja városunk népzenei életét és öregbíti hírnevét.

A róla készült kisfilmet az alábbi linken tekinthetik meg!

(Forrás: Dehír.hu)

CSOKONAI-DÍJAT KAPOTT A CSAPÓKERTI PÁVAKÖR VEZETŐJE
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.