Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A DEBRECENI REGÖSÖK MUNKÁSSÁGÁRÓL

A Debreceni Regösök negyedszázados tevékenységének elismeréseként a Debreceni Értéktár Bizottság 2017-ben felvette a helyi értékek közé a debreceni regösök hagyományátörökítő munkásságát, valamint a regölés hagyományát, az év végén pedig a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság emelte be a megyei értékek sorába a debreceni regöshagyomány-éltetést. „Hajtsuk a régi törvényt!” címmel a debreceni regölés 25 évét bemutató kiadvány is megjelent hangzó melléklettel együtt. Ebből az alkalomból Dr. Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke; Jantyik Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke; Gyöngy Péter, a Motolla Egyesület – Debrecen elnöke; Buka László, a Debreceni Regös csapat alapítója és Bárdosi Ildikó népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere tartott sajtótájékoztatót a DMK Belvárosi Galériájában.  
A napokban jelent meg Bárdosi Ildikó kiadásában, a Motolla Egyesület – Debrecen tagsága és Rózsa Péter biogazda támogatásával a „Hajtsuk a régi törvényt!” címmel a debreceni regölés 25 évét bemutató kiadvány, mely tartalmazza a Debreceni Regösök által énekelt ősi regös dallamokat, a regöléshez kapcsolódó köszöntőket és a mitikus szarvas alakját megidéző verseket is. Az értelmező könyvecskében néhány alapvető tanulmány mellett megtalálhatók a debreceni regölés dokumentumai, valamint a CD-n hallható szövegek.
Mérföldkő a regösök működésének 25. éve, hiszen a korábbi években megkezdett munkájuk gyümölcse mostanra érett be.  

A könyv megjelenése kiemelkedő esemény nemcsak a „regös csapat” és a Motolla Egyesület – Debrecen életében, hanem fontos az Értéktárak működése szempontjából is, hiszen egy közösségi jó gyakorlat élő példája: egy közel húsz éve működő közösség lényegében saját erőből – egyesületi és egyéni támogatások, valamint sokak önkéntes munkája révén – hozott létre egy ilyen számottevő értéket!

A Belvárosi Galéria, mint a sajtótájékoztató helyszínének megválasztása sem volt véletlen: itt látható az Újraírt népművészet c. kiállítás, mely a tavaly elhunyt Makoldi Sándor nagyhatású munkássága előtt tiszteleg. A regösök a könyvet az ő emlékének ajánlják.

 

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ A DEBRECENI REGÖSÖK MUNKÁSSÁGÁRÓL
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.