Programkereső
Mettől
Meddig
Helyszín
Kategória
4024 Debrecen, Piac utca 22.
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Tárgyalkotó körök
Bokréta Foltvarró Kör

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: szerda 17.00–19.00
Vezető: Papp Sándorné
Alakulás éve: 1994

„A foltvarrás (patchwork) nekünk játék, munka, kikapcsolódás, alkotás, terápia, hagyománytisztelet, örömszerzés, önképzés, önmegvalósítás, barátok és sok-sok szeretet.”

A Bokréta Foltvarró Kör célja a foltvarrás (patchwork) megismertetése és magas színvonalú művelése. Ez a kézműves tevékenység sokáig nem volt ismert Magyarországon, illetve csak szűk körben foglalkoztak vele. Foltvarrással mindenféle környezetet szépítő munka készíthető. Fejleszti a színérzéket, pontosságot, a közösségi szellemet, hiszen legtöbb munkát együtt készítik el.

A kör tagjai többségében középkorú nők, több pedagógus is dolgozik a csoportban, akik iskolai munkájukban is felhasználják az itt szerzett ismereteket.

A kör országosan elismert színvonalon dolgozik. Több önálló és csoportos kiállításon vettek részt. Tagjai a Magyar Foltvarró Céhnek, melynek első könyvében nagy számban jelentek meg munkáik.  Rendszeresen készítenek jótékony célokra foltmunkákat, adományokat. Hajdú-Bihar megye számos településén volt már kiállításuk, több régi tagjuk vezet a városban vagy vidéken tanfolyamot, szakkört, tart módszertani bemutatót. Külföldön Szlovákiában és Franciaországban állítottak ki.

 

Csapókerti Népi Díszítőművészeti Kör

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: hétfő 14.00–16.00
Vezető neve: Gönczi Antalné Tóth Aranka, a Népművészet Mestere hímző népi iparművész
Alakulás éve: 1976

Legjelentősebb elismeréseik: Gránátalma-díj 1985 és 1987, Kiváló Együttes 1987
     
A Csapókerti Közösségi Ház hosszú időn keresztül legeredményesebben dolgozó csoportja a Csapókerti Népi Díszítőművészeti Hímző Kör, amely 1976-ban alakult és nyugdíjas asszonyok a tagjai. Vezetője 22 éven keresztül Szabó Kálmánné Alexy Erzsébet népi iparművész, a Népművészet Mestere volt. 1999 januárjában egyik volt tanítványának, Gönczi Antalné Tóth Arankának adta át a kör szakmai irányítását.

A kör célja a tárgyi népművészetből a hímzés művészetének teljes megismerése, eredeti népművészeti munkák készítése és azok továbbterjesztése.
Fennállásuk óta több mint 60 kiállításon szerepeltek, nemcsak városunkban, hanem a megyei, területi és országos kiállítások rendszeres szereplői is. Külföldön több alkalommal megjelentek alkotásaik: Moszkvában, Litvániában, Lengyelországban, Csehszlovákiában, Japánban és Franciaországban.

 

Csipkeverő Szakkör

Helyszín: Tímárház - Kézművesek Háza
Időpont: szerdánként: 10.00-12.00
Vezető neve: Buka Csabáné

A szakkör tagjai a legismertebb magyarországi csipkestílusokkal ismerkednek a foglalkozásaikon. Egészen az alapoktól kezdve technikai tudásukat fejlesztve sajátítják el a csipkekészítés fortélyait. A szakkör keretin belül hozzáértő szakmai tudást biztosítva elsősorban gondolatébresztő formai és mintabeli eljárásokat ismernek meg, mely csekély mennyiségű eszköz és anyagszükséglet révén otthon is folytatható  

 

 

Debreceni Új Fotóműhely

Helyszín:  Újkerti Közösségi Ház fszt. 6-os klubterem
Időpont: kéthetente h.: 18.00-20.00
Vezető neve: Dr. Seress Géza
 

A Debreceni Új Fotóműhelyt 1999. elején a Debreceni Fotóklub korábbi tagjai, Kántor Éva, Máthé András, Nagy Zoltán, Dr. Seres Géza és Tanka Attila alakították meg azzal a szándékkal, hogy újfajta alkotói légkört biztosítsanak. Tagjai az elmúlt évek alatt számos díjat nyertek tekintélyes hazai fotópályázatokon.
A Fotóműhely nevének megfelelően műhelye kíván lenni a magas színvonalú, különleges művészi kvalitásokat mutató fényképeknek. Szeretnék, ha Debrecenben a korábbi évtizedekhez hasonlóan, országosan és nemzetközileg is számon tartott fotósélet megújulna. Tagjaik az öntevékeny aktivitást nagy értéknek tekintik. Segítséget nyújtanak a fotópályázatokra való felkészüléshez, a fényképezés terén megszerzett technikai és esztétikai ismeretek továbbfejlesztéséhez, kapcsolatokat építenek ki a hasonló célokért tevékenykedő alkotócsoportokkal.
 

Fafaragó Szakkör

Időpont: kéthetente pénteken: 17.00-19.00
Vezető: Vass Tamás
Helyszín: DMK Józsai Közösségi Ház

A fafaragás hagyományait kutatják, céljuk a fafaragás népszerűsítése, megismertetése a nagyközönséggel. Az általuk készített tárgyakból, bútorokból rendszeresen tartanak kiállításokat, bemutatókat.

Fazekas Szakkör

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/104-es műhely
Időpont: felnőtt (16 éves kortól) - hétfő 16.00-19.00.
Vezető neve: Pallás Ottó

A szakkör célja: a fazekasság, mint ősi mesterség fortélyainak, fogásainak (korongozás, díszítés, írókázás, kavicsolás, mázazás) megismerése és elsajátítása.
A résztvevők elsajátíthatják a kerámiakészítés alapjait jelentő agyagformázást, majd a korongozás rejtelmeibe nyernek betekintést. Ez a kézműves technika igen népszerű, s aki túljut a kezdeti nehézségeken és türelemmel viseltetik, az felfedezheti ennek az összetett tevékenységnek a szépségét. Az alapismeretek mellett természetesen lehetőség nyílik kinek, kinek a saját elképzeléseit megvalósítani a tárgykészítés folyamán. A szakkörön készített tárgyak mázas égetés után hazavihetők.

 

Festőtanoda Képzőművészeti Szakkör

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház 201-es műterem
Időpont: kedd: 17.00-19.00
Vezető neve: Tarnóczi József
 

A Szakkörben Tarnóczi József hivatásos festőművész vezetése mellett lehetőség van a rajzolás és festészet titkainak felfedezésére, tanulmányok készítésére csendéletek illetve élő modellek után, valamint nagymesterek műveinek tanulmányszerű feldolgozására. A képzés személyre szóló módszerek segítségével történik. A technikai ismeretek elsajátítása mellett mód nyílik a tradicionális és modern művészet alapjainak megismerésére.

Az év közben készült alkotásokból év végén kiállítást rendezünk.

Homokkerti Nefelejcs Kör

Helyszín: Homokkerti Közösségi Ház
Időpont: szerda: 13.00-15.00
Vezető neve: Tarsoly Andorné

A több mint 30 éves múlttal és tapasztalattal rendelkező szakkör, minden évben új tájegység hímzésével ismerkedik. Felkutatják a hagyományos mintákat, és ötvözik a mai kor szellemiségével. A szakkör tagjai rendszeresen zsűriztetik munkáikat, melyek során szép eredményeket érnek el. A Közösségi Házban kiállításokon mutatják be munkáikat a nagyközönségnek.

Józsai Csipkeverő Szakkör

Helyszín: Józsai Közösségi Ház
Időpont: szerdánként 17.00-19.00
Vezeti: Vietórisz Aranka csipkeverő

A szakkör 2014. január 8-án alakult a Józsai Közösségi Házban. A foglalkozások szerdai napokon 17 órától 19 óráig tartanak, amikor az érdeklődők megismerkednek a csipkeveréshez használt eszközökkel (csipkeverő párna, csipkeverő orsó) és azok használatával. Továbbá elsajátítják a vert csipke alapjait: a szövést, a fél verést, az egészverést, a fonást, a rózsafordulót és a hegyes fordulót.

 

Józsai Díszítőművészeti Szakkör

Helyszín: Józsai Közösségi Ház
Időpont: kedd 14.00-16.00
Vezető neve: Bátoriné Gém Eszter

A Józsai Díszítő Művészeti Szakkör a Józsai Közösségi Ház legrégebben működő közössége. 1982-ben egy hímző tanfolyam befejezése után alakult meg 10, a népművészet után érdeklődő asszony és lány részvételével. Bátori Józsefné 1988-tól a szakkör vezetője.
2014-ben 32 éves lett az alkotókör. Ez alatt a 32 év alatt számtalan értéket hoztak létre. Olyanokat, amikkel tárgyi kultúránk hagyományait éltették tovább. Az általuk készített hímzésekkel nemcsak saját maguknak szereztek örömet, hanem azoknak is, akik évről évre megnézték kiállításaikat. Munkáikat megmutatták már Álmosdon, Debrecenben, a megyei és országos népművészeti kiállításokon is.
Az évek során az ügyes kezű asszonyok megtanulták a Kárpát-medence legkülönbözőbb tájegységeinek hímzés- és szövéskultúráját. Jelenleg a sárközi és sióagárdi hímzés a fő téma, de mindig van az éves munkák közt többféle tájegységből való is.
Hagyomány, hogy minden évben bemutatják a Józsai Közösségi Házban, az új termést, az elmúlt esztendőben készült munkáikat. Ugyancsak hagyományos programjuk a közös kirándulás, kiállítások, múzeumok látogatása, itthon és külföldön, pl. már jártak pl. Szlovákiában és Erdélyben is.

A tagok nagyon szeretik, tisztelik egymást, igazi közösséget alkotnak. Azok is visszajárnak egy kis beszélgetésre, akik már koruknál fogva nem tudnak új alkotásokat létrehozni.  
 

 

Kölcsey Szövőműhely

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház 203-as szövőműhely
Időpont: szerda 15.00-18.00
Vezető neve: Nagyné Tóth Irén

A kör több mint 30 éve működik. Alapítója Bíró Lajos volt, aki a népi szövőszékeket és eszközöket összegyűjtötte a szövőműhely számára. A szakkör vezetője több évtizeden át dr. Papp Lászlóné Irmuska volt, aki ma is aktív tagja a körnek. Az ő elképzelései szerint működik ma is a csoport: „Csak tiszta forrásból” vagyis a népi hagyományok továbbvitele és őrzése a kör célja.
A szövőműhelyt jelenleg Nagyné Tóth Irén vezeti, aki legfontosabb feladatának tekinti, hogy  megismertesse és megszerettesse a fiatalokkal a népi kultúra e területét. A csoport munkájában a több évtized alatt nagyon sok fiatal és idősebb  -a szövés iránt érdeklődő ember vett részt. Országos pályázatokon mindig nagy sikerrel szerepelnek. A szakkör több tagjából lett népi iparművész illetve a népművészet ifjú mestere.
Hívnak és várnak minden alkotni vágyó, szépet szerető időset és fiatalt egyaránt.

Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/ 202-es Műterem
Időpont: k., cs.: 17.00-20.00
Vezető neve: Tarnóczi József

A Képzőművészeti Szabadiskola 1947-ben kezdte meg működését, a Medgyessy Ferenc nevet 1967. február 7-én vette fel. Lukács Gábor festőművész 1991-től vezeti az amatőr csoport munkáját. A kör legfőbb érdeme, hogy a mesterség alapjait, a szakma csínját-bínját ismerteti meg az érdeklődőkkel.
Célja, hogy az idejáró fiatalok az alapvető művészi értékeket, kifejezési eszközöket, rajzi-festési kifejezésmódokat, tanulmány jellegű formaábrázolást elsajátítsák. Több beállításban élő figurát, aktmodellt, gipszmodellt, csendéletet festenek. A kör vezetője alkotói szabadságában senkit nem korlátoz, az itt szerzett tudás művészi eszközzé válik a kör tagjai számára. Ez az alkotó műhely a tanulással és szakmaisággal bélelt otthont jelenti a fiataloknak.

Néhány név  a teljesség igénye nélkül, akik a szabadiskola tanulói voltak:
Móré Mihály, Bényi Árpád, Józsa János, Szilágyi Imre, Fülep Júlia, Török Anna, Gonda Zoltán, Jakab Adél, Kapcsa János, Pálfi Dénes, Veres Mária …
 

Origami Kör

Helyszín: Tímárház/Gyermekjátszó
Időpont: hónap 1. és 3. szombatja 10.00-14.00
Vezető neve: Földesi Zoltánné

 

A foglalkozások találkozási lehetőséget nyújtanak a papírhajtogatás kedvelőinek, ahol új modelleket, kreatív felhasználási lehetőségeket tanulhatnak, taníthatnak.

A Kör célja az origami széleskörű megismertetése, sokoldalúságának bemutatása, tanítása gyermekek, felnőttek számára.

Tevékenységei közé tartozik továbbá az origami, mint játszóházi foglalkozás elterjesztése, illetve nagyrendezvényeken (farsangi, gyermeknapi és karácsonyi programok) való közreműködés.

 

Ötvöszománc Szakkör

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/201-es műterem
Időpont: péntek 14.30-17.30-ig
Vezető neve: Bobonkáné Papp Antónia

A szakkör résztvevői megismerkedhetnek az áttört-, a huzal-, a sodronyrekesz-, és a filigrán zománccal. Tevékenységükhöz kristály és púder zománcot használnak fel transzparens (áttetsző) és opak ( fedő) változatban.
A Szakkör tevékenységére jellemző a szerves rendszerekben jelenlevő összefüggések megismerése. (Népmeséinkben, balladáinkban, dalainkban és népszokásainkban megtalálható összefüggések vizuális anyanyelvünkre hívják fel figyelmünket.)
A készített alkotásokból minden év végén kiállítás készül.

 

 

Szivárvány Foltvarró Csoport

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/105-ös klubterem
Időpont: kéthetente hétfő 17.00-19.00
Vezető: Szántó Valéria

A Debreceni Szivárvány Foltvarró Csoport 2005-ben ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját.
Tagjai a Magyar Foltvarró Céhnek. A csapat életkor és életkihívás tekintetében is sokszínű, éppúgy mint munkáik. Dolgoznak, " foltos táborokba" járnak, minden új alkotással fejlődnek, hiszen - ahogy mondani szokták- "a tű foka elég tágas minden foltvarró számára".
 

Tájoló Tűzzománc Szakkör

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/201-es műterem
Időpont: csütörtök 14.30-17.30
Vezető: Bobonkáné Papp Antónia

A „Tájoló” Tűzzománc Szakkör a képző- és iparművészeti tevékenységek iránt érdeklődő és vonzódó diákok számára képességeik fejlesztését és különböző zománctechnológiák elsajátítását és gyakorlását biztosítja már 1980 óta. Az elmúlt években több száz gyermek ismerkedett meg a tűzzománc díszítés fortélyaival, élhetett kreativitásával és az önkifejezés ezen eszközével. A szakkörben a művészeti kifejező készségek megalapozására törekszenek. Céljuk a gyermekek életkorának megfelelő vizuális műveltség kialakítása. A szakkörvezető feladatának tekinti nemcsak az alkotást, nemcsak a képkészítés esztétikai és technikai lehetőségeinek megismertetését és alkalmazását, hanem a múlt értékeinek megszerettetését, a hagyomány megismertetését, ami alapul szolgál a szerves magyar kultúra iránti kötődés kialakítására.
A tervező, anyagformáló, eszközhasználó tevékenységek gyakorlata nem csupán a kézügyességet fejleszti, hanem kialakítja a képességet a gondolatok, érzések, tapasztalatok vizuális eszközökkel való megjelenítésének gyakorlatára.
Az erkölcsi fogékonyság, a nyitottság, az igényesség, az ízlés alakítása mellett a látás kiművelése és tudatosítása is fontos feladatuk.
A szakkör tagjai az alapismeretek elsajátítása után lehetőséget kapnak az összetett ötvös-zománc technológiák megismerésére.Az évenkénti kiállítás megrendezése már hagyományosnak számít. Itt összetalálkozik az alkotó gyerek, az alkotása és a kiállításra látogató. A nyári tűzzománc táborban alkotó diákok is eljuttatták alkotásaikat a bemutatóra. Szakmai tudásukról adnak itt számot, s megerősítést kapva új fejlődési utakat találnak, illetve jelölnek ki maguknak.
A szakkör heti egy alkalommal végzi tevékenységét 15 gyermek részvételével. Munkájuk rendkívül anyag- és költségigényes, de a kiállításokon és pályázatokon való szereplési lehetőség olyan sikerélményhez juttatja a gyerekeket, amely képességeik, és személyiségük kibontakozását nagyban elősegíti.

 

Tiszta Forrás Hímző Kör

Helyszín: Tímárház-Kézművesek Háza
Időpont: csütörtök 14.00-16.00
Vezető: Molnár Tiborné
 
A Tiszta Forrás Hímző Kör 1975-ben alakult Hajdú Volán Hímző Szakkör néven. Közel 20 év szorgos munka után a csoport átkerült a Pedagógus Művelődési Házba, ahol felvette a Tiszta Forrás Hímző Kör nevet. Vezetőjük Molnár Tiborné Népi Iparművész, a mai napig töretlen lelkesedéssel és szakmai elhivatottsággal irányítja a csoport munkáját.

Szinte valamennyi országos pályázaton részt vesznek, kiemelkedő díjakat „zsebelnek be” (Kiváló Együttes, Országos Arany-, Ezüst-, Bronz-díjak, Szakszervezeti-díjak, Kis Jankó Bori-díj).

A csoportban az asszonyok szőnek, hímeznek, csipkét varrnak, vernek. Munkáikban elsősorban megyénk, illetve tájegységünk motívumkincseit jelenítik meg.

 

Újkerti Kézimunkakör

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház / fszt. 5-ös klubterem
Időpont: szerda, 14.00–16.00
Vezeti: Lankus Istvánné

A klub 1985-ben alakult.

A tagok zsinór-, illetve varrott csipkét készítenek, azaz terítőket, kicsitől nagy méretig különböző formákban, faliképeket, gallért, mellényt. Mintáikat maguk tervezik. Az elkészült munkákból kiállításokat rendeztek, rendeznek. Megjelentek csoportos kiállításokon is városon belül és kívül.

A kör tagjai sokoldalúak: a zsinórcsipke mellett többféle kézimunkát is készítenek, hímzett-, keresztszemes terítőket, horgolt díszeket, gobelin képeket.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Ügyes Kezek Klubja

Helyszín: Kismacsi Közösségi Ház
Időpont: a hónap utolsó páros szombatján 10.00-12.00
Vezető neve: Ráczné Veres Sára

Az Ügyes kezek klubjába azok a 7-14 éves, alkotó kedvű, játszani szerető gyerekek járnak, akik különféle képzőművészeti, népművészeti és más kreatív kézműves technikákat szeretnének megismerni, kipróbálni. A résztvevők minden hónapban az ünnepkörhöz, jeles napokhoz kapcsolódva más-más technikával ismerkednek meg és készítik el alkotásaikat, játékos formában bővítik ismereteiket a népi hagyományok és a képzőművészet terén.

 

Varázskéz Rajz Szakkör

Helyszín: Józsai Közösségi Ház
Időpont: csütörtök: 16.15-18.00
Vezető neve: Gárdonyi Sándor

A művelődési közösség 2000-ben alakult a Józsai Közösségi Ház csoportjaként. Tagjai azok a 6-11 éves diákok, akik kedvet éreznek a manuális tevékenységek iránt. A kör alapvető célja a gyermeki kifejezőkészség, és ábrázolókészség fejlesztése a vizuális kifejezőeszközök széles körű megismerése mellett. A foglalkozások témaválasztása változatos, technikája is ezeknek megfelelően alakul. A képalkotáshoz leginkább giocondát, vízfestéket, pastellt, temperát, filctollat, tustintát használnak a gyerekek, illetve papír és ragasztó segítségével montázst készítenek.
A műhelymunkák során szívesen agyagoznak vagy papírmaséból különböző tárgyakat, bábokat készítenek. Apró ajándéktárgyaktól kezdve hatalmas falfelületet beborító pannó festéséig a gyerekek „varázskeze” sokféle képzőművészeti alkotásra képes.
Heti egy alakommal tartják népszerű foglalkozásaikat. Szakköri munka hatására a tanulók érzékenyebbek lesznek a vizuális valóság megfigyelésére, a látható világ szépségeire, fogékonyabbak, befogadóbbak a képzőművészeti alkotások iránt.
A szakkör tagjai sikeresen vesznek részt különböző pályázatokon, ahol szép eredményeket érnek el. A képzőművészeti kör programja állandóan bővül, igyekszik új technikák bevezetésére, megismertetésére, a tanulók életkori sajátosságainak figyelembe vételével a folyamatos megújulásra törekszik. A foglalkozások egymásra épülnek, új ismereteket közvetítenek és kiváló szakmai útmutatás alapján zajlanak, melynek eredménye az igényes képzőművészeti alkotás.  

Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: 4024 Debrecen, Piac utca 22.
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2019 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.