4024 Debrecen, Piac utca 22.
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Ondód

A Kishegyesi útról megközelíthető városrész - Debrecen nyugati oldalán - kilenc kilométerre fekszik az anyavárostól. A településrészt a régi Bellegelő, Ebes, Hegyes, Cuca és Macs határolja. Már 1571-től a házak után kiosztott földként tartják számon, s így a város legrégebben művelt területe. Ondódot a 60-as években a környező tanyavilág gazdái népesítették be, akik később a megalakuló TSZ tagjaivá váltak. A TSZ felbomlása után a 90-es évek elején csak néhányan kezdtek újból gazdálkodni. Ondód - e régi részében élő – lakosainak többsége mára nyugdíjas korúvá vált.
A 2000-es évek elejétől Debrecenből sok család telepedett le itt - újonnan kiosztott telkeken - egy új kertvárost hozva létre. A település infrastrukturális ellátottsága kielégítő, bár a szennyvízcsatorna kiépítése még nem történt meg. Az alapvető élelmiszerekkel való ellátásról két élelmiszerüzlet gondoskodik, a postai ellátást „mozgó-posta” végzi. Az orvosi, védőnői szolgálat heti rendszerességgel működik. Ondódon soha nem működött óvoda, az általános iskola a kisszámú gyermekszületés miatt 20 éve bezárt. A régi iskolaépület ma közösségi házként üzemel, bár az épület jelentős felújításra szorul. Itt működik a „Mi-magunkért” projekt keretében kialakított Közösségi Pont.
A településrészben élők általában szeretnek itt élni: csend van, nyugalom, jó levegő, olcsóbb az élet, mint a városban, és a közbiztonság is megfelelő.

A városrész közösségfejlesztője:
Új Judit művelődésszervező (uj.judit@debrecenimuvkozpont.hu )

Helyi civil szervezetek:
Ondód Jövőjéért Egyesület (Elnök: Csarnai Róbert)
Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért Ondódi Szervezete (Elnök: Oláh András)
Vöröskereszt helyi szervezete (Vezető: Kovács Edit)

Megvalósult események, rendezvények, akciók, közösségi beszélgetések:
Közösségi felmérés: 2014 április-szeptember
Az Ondód Jövőjéért Egyesület a településrészben élők egy csoportjával és a helyi fejlesztővel összefogva úgy gondolta, hogy közösségi felmérést készít az itt élőkkel a városrészt érintő legfontosabb problémákról. Az elhangzott vélemények, javaslatok alapján állították össze a kérdőívet, ami nem érinti a település valamennyi problémáját, elsősorban a közösségi, művelődési igényekre, az ezen a területen felmerülő hiányokra koncentrál. A feldolgozást közösen végzik és az eredmények ismertetésére, megbeszélésére egy közösségi beszélgetés keretében kerül sor 2014 szeptemberében.

Tavaszi Zsongás Ondódon:
2014. április 26.

Az Ondód Jövőjéért Egyesület szervezésében a DMK által támogatott tavaszköszöntő közösségi eseményen megszépült a közösségi ház környéke, a helyi vöröskereszt használtruha csere-bere napot tartott, volt közösségi futás, kézműves foglalkozások és közös főzés kb. 100-120 fő részvételével.

Lakossági fórum és közösségi beszélgetés:
2014. június 3.

A fórumon - a helyi fejlesztő kezdeményezésére - Pajna Zoltán, DMJV alpolgármestere és a helyi szervezetek képviselői jelentek meg. A kb. 30 fő megfogalmazta a településrészen élők legfontosabb problémáit. (Közösségi ház, játszótér, sportpálya rendbetétele, közösségi események szervezése.)

Ondódi juniális:
2014. június 14.

A DMK és az Ondód Jövőjéért Egyesület szervezésében rendezett családi nap kb. 150-200 fő részvételével, nagy lakossági aktivitással valósult meg. Parkosítás, színpadi programok, rajzverseny, kézműves foglalkozások és közös „zumbázás” mellett, Pajna Zoltán alpolgármester úr jóvoltából közös főzésre is sor került.

Őszi események:
Őszköszöntő családi nap:
2014. szeptember 6.  

Ondód
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: 4024 Debrecen, Piac utca 22.
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2020 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.