Visszalépés / Program
XXV. NEMZETKÖZI BETLEHEMES TALÁLKOZÓ
Időpont: 2015.12.11 - 2015.12.13
Helyszín: Belvárosi Közösségi Ház

December 11–13. 
XXV. NEMZETKÖZI BETLEHEMES TALÁLKOZÓ 
December 11., 17.00
Ünnepélyes megnyitó a Kossuth téren 
December 12., 9.00
A betlehemes csoportok bemutatkozás a DMK Belvárosi Közösségi Házában 
December 13., 9.00
Szakmai tanácskozás a DMK Belvárosi Közösségi Házban

 

XXV. Nemzetközi Betlehemes Találkozó – 2015. december 11-13., Debrecen 

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó meghatározó nagyrendezvénye a Debreceni Művelődési Központnak. Immár 10 éve reprezentálja intézményünk értékorientációját, a nemzeti értékek, a néphagyomány és a közösségi művelődés melletti elkötelezettségét.
A 25. Találkozó december 11-én, 17 órakor veszi kezdetét a hagyományos Kossuth téri nyitóeseménnyel, 12-én szombaton a csoportok fellépésével folytatódik a Belvárosi Közösségi Házban, majd 13-án, vasárnap szakmai tanácskozással zárul. 

A Nemzetközi Betlehemes Találkozó, mint a magyar nyelvterület téli ünnepköri játékainak legnagyobb hazai mustrája, minden évben december második hétvégéjén mutatja meg e hihetetlenül gazdag és sokszínű szakrális szokáshagyomány színe-javát a debrecenieknek és a környékbelieknek. A 25. jubileumi seregszemlére közel harminc betlehemes csoport érkezik a Kárpát-haza minden magyarlakta szegletéből, így – az anyaország mellett – a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból és a Vajdaságból, azaz Délvidékről is. Az idei válogatásban a legkorábbi találkozókon megfordult csoportokat is újra láthatjuk, de fontos válogatási szempont volt az is hogy a környező települések élő, vagy felújított autentikus hagyományát képviselő csoportok szerepeljenek. Ezzel a szándékunkkal a találkozó módszertani célkitűzéseit, az alföldi betlehemes játékok átörökítési, visszatanítási gyakorlatának magasabb szintre emelését kívánjuk erősíteni. A rendezvényt vasárnap délelőtt szakmai tanácskozás zárja, melynek témája: Az élő betlehemes hagyomány átadásának jövőbeli lehetőségei a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nyilvántartásba vétele után.
A Betlehemes Találkozók Debrecen kulturális életében is igen fontos szerepet töltenek be, hiszen a központi rendezvénnyel párhuzamosan a belvárosban és számos külső helyszínen valamint néhány Debrecen környéki településen a játszók által ezrekhez jut el közvetlenül a szent születés üzenete.  

A 25 esztendős múltra visszatekintő találkozó a Kárpát-medence közel 200 településének betlehemezőit mutatta be eddig és mintegy 700 játék mozgóképes rögzítését, számtalan kiadvány és három konferencia megrendezését is lehetővé tette. 
Mindezen eredmények elismeréseként „A debreceni betlehemes találkozók hagyományátörökítési gyakorlata 2015. évben a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására felvétetett.”
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának döntése megerősítheti öntudatukban a hazai és a határainkon túl működő hagyományőrző közösségeket, segítheti az átörökítési gyakorlatot, és lendületet adhat a debrecenihez hasonló helyi és regionális találkozók megerősítésének, újak létrejöttének. Nagy sikerként könyvelhetjük el ezen a téren, hogy tavaly Székelyudvarhelyen megrendezték az I. Székelyföldi Betlehemes Találkozót.

A rendezvény támogatói: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia

 

Kapcsolódó letölthető dokumentumok
Kiemelt partnerek
Minősített Közművelődési Intézmény
Cím: 4024 Debrecen, Piac u. 22.
E-mail: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefon: 06 (52) 413-939
Pf. 419

Felnőttképzési ny.sz: 00633-2008
Akkreditációs lajstromszáma: AL-2460

Kiemelt ajánlatunk
Hírlevél | Eseménynaptár
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Aktuális programok
KEDVELD FACEBOOK OLDALUNKAT
Kiemelt partnerünk
Poptörténeti emlékpont