Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
ÉRZÉKEK
DMK Józsai Közösségi Háza
2015. Április 28. - 2015. Június 12.

Április 28. – június 12.
„ÉRZÉKEK” – Kocsis László grafikusművész kiállítása
Megnyitó: április 28-án, 17 órakor
Megnyitja: Kerékgyártó Kálmán költő
Közreműködnek: Lakatos Péterné, a Muzsikáló Egészség Alapítványi Alapfokú Művészeti Iskola zenepedagógusa és növendékei

Az ÉRZÉKEK című tematikus kiállítás fókuszában az érzékszervek által megragadható tárgyak különös, provokatív vetületei, és a rajtuk kívül eső, általuk be nem fogható titkos világok, érzései, eszméi mutatkoznak meg. Az öt érzékszerv által megtapasztalható anyagi világon túli vágybirodalom rejtélyes mozdulatai, időn kívüli érzékisége és ideaáramai tárulkoznak fel a látogató előtt.
   Az érzékek és az érzékek tárgyai leplezetlen intimitással tárják fel azokat a létpillanatokat, elkapott tekinteteket, lelki pozitúrákat, amelyeket a hétköznapi ember szemérmesen titkol a külvilág elől, amit csak egy művész tárhat fel ízléses szemérmetlenséggel.

   „A XXI. század művészének megoldásra váró feladata, hogy kétdimenziós, statikus képeivel, grafikáival beavatottként, mágikus módon felhívja magára a figyelmet és a nézők tekintetét elcsalogassa a televízió, az internet és a 3D cinemascope villogó, színpompás mozgóképeiről, amelyeket döngő basszusok és velőtrázó hangrobbanások tesznek még drámaiabbá és tolnak ki egészen az ingerküszöb-szakadék szélére. Ebben a gyors világban, az audio élménnyel dúsított, végletekig manipulált mozgó képanyag hatalmas előnyben van a jelentősen fakóbb, önmagába tekintő, lételemző képalkotásokkal szemben, amelyek csak jelentős időbefektetés után vallanak színt, mutatják meg rejtett utalásaikat, mélységükbe rejtett érzelemvilágukat és tárják fel szemérmes szépségüket.
                                                                                                                    Kocsis László

   Az április 28-án nyíló kiállítás metszet az alkotó másfél évtizedes grafikusi pályafutásából, ahol különlegességként megmutatkozik néhány San Franciscóban készült „ős” Moduláris Grafikai mű még 2000-2001-ből, de láthatunk alkotásokat az arany-fekete és a kék-vörös korszakokból ugyanúgy, mint nagyméretű (841 x 1189 mm-es) grafikákat, amelyek végtelen részletességükkel ejtik zavarba a szemlélőt.
 „Kocsis László „fúgája” a lélek egy mikronagyságú momentumát, egyfajta darabokra boncolt érzettöredéket jelenít meg, melyet nem lehet idősíkban kifejezni, mert mindeközben alakjai is illékony modulokra bonthatók, majd újra egyesíthetők a vele szemben álló befogadó nézőtávolságától függően”. 
                                                                                                Silye Szilvia művészettörténész

 

ÉRZÉKEK
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.