Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
DMK Kismacsi Közösségi Háza
Elérhetőségek:

4002 Debrecen-Kismacs, Napraforgó u. 16.  Tel: 52/716-698. 
E-mail: kismacskh@debrecenimuvkozpont.hu
Nyitvatartás: hétfő, szerda, csütörtök, péntek: 9.00–17.00; kedd: 11.00–19.00; vasárnap: 16:00-20:00
Páratlan hétfőn zárva. 

2020. nyári nyitvatartás 2020. szeptember 1-jétől:

Hétfő: páros héten 9-17 óráig, páratlan héten: ZÁRVA

Kedd: 11-19 óráig

Szerda: 9-17 óráig

Csütörtök: 9-17 óráig

Péntek: 9-17 óráig

Szombat: páratlan héten 9-13 óráig, páros héten: ZÁRVA

Az 1960-as évek elején kezdődött meg Kismacs benépesedése. Az első épületek egyike volt a lakossági összefogással megépült „Kutúrház”, mely köré a település házai épültek. 

Az elmúlt évtizedekben több intézményhez is tartozott. 1997 januárjától a kismacsi lakosok kezdeményezésére Debrecen Megyei Jogú Város Közgyűlése a Csapókerti Közösségi Házhoz rendelte a házat. A Kismacsi Művelődési Ház többfunkciós közösségi házzá vált: ellátta a közművelődési és a szociális feladatokat a településen, együttműködve az Óvodával és az Iskolával.

2004. március 1-jétől a Debreceni Művelődési Központ intézményi egységeként működik.
Kezdetektől fogva központi szerepet tölt be az itt élők életében. Minden korszakában feladatának tekintette a lakosság szabadidős igényeinek kielégítését, nagy figyelmet fordítva a gyermek és ifjúsági korosztállyal való foglalkozásra.
Úgy gondoljuk, hogy olyan programokat, szolgáltatásokat, eseményeket kell szervezni az itt élőknek, az ide látogatóknak, amelyek valós igényeket elégítenek ki.

Nagyon pici település Kismacs, fél ezren lakják. Azonban minden megtalálható itt, ami a lakosság mindennapi igényét kiszolgálja: működik óvoda, bolt, mozgó posta, védőnői szolgálat, gyermek és felnőtt orvosi rendelő, körzeti megbízottak teljesítenek szolgálatot, családsegítő tart fogadóórát, van aszfaltút, szelektív hulladékgyűjtő, csatorna, internet és két sportpálya is szolgálja a sportolni vágyók igényeit. 

A közösségi házunk – a DMK többi egységétől eltérően – egy kicsit másként funkcionál. Nem „csak” közművelődési, de (részben) szociális feladatokat is ellátunk. A házban családias hangulat uralkodik. Ha valaki jó szóra vágyik, itt egészen biztosan megkapja. Szívesen értelmezünk hivatalos leveleket, kérvényeket írunk, fénymásolunk, intézünk egyszerűbb hivatali ügyeket, nyomtatványokat adunk. Gyakoriak a karitatív szervezetekkel közösen rendezett programok: étel-, tartós élelmiszer, ruha-, virág-, kisliba-osztás. 
Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a DEKOM-mal (Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport), a Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezetével, illetve egyéb civil támogatókkal. 
Jelenleg három közösség tartja itt foglalkozásait. 
A legrégebbi közösségünk a Macsi Nyugdíjas Klub. Kölcsönösen segítjük egymás munkáját. Hosszú évekkel ezelőtt indítottuk útjára a Nagyanyáink praktikái sorozatunkat, amellyel az volt a célunk, hogy az idősebb generáció lelkében, szívében, kezében lévő ismereteket, tudást átadjuk a fiatalabbaknak. Szerveztünk már hagyományos disznótort, szüreti mulatságot, főzést, kenyérsütést, csigacsináló napot. Ezeken az eseményeken az óvodás gyerektől a szépkorúig mindenki részt vett, és kipróbálhatta, megnézhette a különböző munkafolyamatokat. 

A nemzedékek közötti kapcsolat erősítésének következő lépése a generációs kert létrehozása. Terveink szerint néhány négyzetméteren az idősek és a gyerekek közösen művelik meg a földet. Együtt ültetnek, veteményeznek, gyomlálnak, locsolnak, betakarítanak. 

Megépült az udvari kemencénk, rendszeresen szervezünk kenyérsütő napot, amikor közösen dagasztunk, és sütünk.
A klubtagokkal a jövőben is tervezünk közös programokat: előadásokat, megemlékezéseket, kézműves és interaktív foglalkozásokat, kirándulásokat.  

Az intézményben tevékenykedik az Ügyes Kezek Klubja, amely a helyi református lelkészasszony, Ráczné Veres Sára irányításával működik. A csoportban nem csak a népi és kreatív technikák alapjait próbálják ki a gyerekek, de igyekszünk a bibliai történetek által az erkölcsi érzéküket is fejleszteni. Kismacson nincs református templom, ezért a közösségi ház ad otthont a református istentiszteleteknek. 

Hetente egy alkalommal tartja foglalkozásait a Női Torna Klub. A mozgás megszerettetése, fontossága mellett az egészséges életmód személetének kialakítását is szeretnénk a figyelem középpontjába állítani. 

Szoros, építő jellegű kapcsolat alakult ki az elmúlt évek alatt a macsi óvoda és közösségi házunk között. Programjainknak rendszeres résztvevői, látogatói és közreműködői a gyerekek és az óvoda dolgozói. Az óvónők számára olyan programokat kínálunk, amelyeket mindennapi munkájuk során kamatoztatni tudnak: előadássorozat keretében gyakorlati bemutatót tartunk a természetes alapanyagok felhasználásáról, a népi sportjátékokról, a ritmusos hangszerekről. 
Minden hónapban szervezünk egy-egy kézműves foglalkozást, sportnapot a gyerekeknek. Nagyon fontosnak tartjuk a hagyományápolást már ebben a korban. A közösségi házban, a magunk sajátos eszközeivel hozzájárulunk a macsi óvodások személyiségének sokoldalú fejlesztéséhez.   

Minden évben szervezünk legalább egy kiállítást. Voltak már helyi értékeket bemutató tárlataink: „Nem esik messze az alma a fájától”, „Helyi érték” címmel, ahol helyi alkotók, valamint szülők és gyermekeik alkotásait mutattuk be. 

Igyekszünk bemutatkozási lehetőséget nyújtani a tehetséges civileknek, közösségeknek, a hátrányos helyzetben lévőknek és a fogyatékkal élőknek is. 

Az egyházi, szakrális és nemzeti ünnepeinkről méltó módon megemlékezünk. Törekszünk arra, hogy ezeken az ünnepi alkalmakon több generáció együtt érezze át az ünnepek üzenetét.

Nagyon jó együttműködésben dolgozunk a Nagymacsi Iskolával (Vénkerti Általános  Iskola és AMI  Kőrösi Csoma Sándor Tagintézménye). Rendszeresen szervezünk oda előadásokat, kézműves foglalkozásokat, családi napokat. A családsegítő szolgálat munkatársainak közreműködésével - évek óta - két komoly programunk zajlik: a Lurkó Kuckó és a Fiatalok órája - életvezetési tanoda. A kiskamaszok interaktív játékok keretében keresnek választ az őket érintő kérdésekre, problémákra.

A ház hagyományos nagyrendezvényei közé tartozik a Kenyér ünnep, a Márton-napi sokadalom, a Juniális és az Adventi Családi Nap. A látogatóink ezeket a programokat számon tartják, fontos számukra, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy folyamatosan növekszik látogatóink száma.

A nyári programok között kiemelkedő jelentőségűek a tenisztáborok. 
Az intézményt hatalmas zöld terület övezi. A sportolni vágyók az aszfaltpályán focizhatnak, teniszezhetnek, kosarazhatnak, tollasozhatnak, de lehet itt pingpongozni és a sakkozni is. A sportpálya alkalmas Foci és Tenisz versenyek szervezésére. 

Szeretnénk még inkább érdekessé tenni a házat, melyhez ajánljuk a WIFI hozzáférést, kölcsönözhető könyveinket, készségfejlesztő játékainkat, és egyéb alkotó tevékenységet segítő eszközeinket (agyagozó korong, bőrös és szövő eszközök).

Nagyon sok önkéntes támogatónk van a fiataloktól az idősebbekig egyaránt, akikre nagyon büszkék vagyunk. Örömmel fogadjuk segítségüket és megbecsüljük értékteremtő munkájukat.  

Szeretnénk elérni, hogy a Kismacson élő gyerekek, fiatalok, felnőttek még inkább magukénak érezzék a házat, élményekkel gazdagítsuk őket, és úgy távozzanak, hogy jó ide betérni.  

2014 márciusában KÖNYVTÁR PONTOT adtunk át a Kismacsi Közösségi Házban, ahol a kölcsönzés mellett ingyenes internet használatra, nyomtatásra, fénymásolásra is van lehetőség, valamint helyben olvasható napilapok, magazinok várják az olvasni vágyókat.

Kölcsönzési idő: kedd: 15–19 óra; csütörtök: 9-13 óra. 

Bővebb információ Burai Luca művelődéssszervezőtől kérhető a 20/286-2350-es telefonszámon.

Terem megnevezése Területe  Bruttó ár / óra

Színházterem

Előtér

192

46

5.000.-Ft/óra

1.200.-Ft/óra

DMK Kismacsi Közösségi Háza
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2021 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.