Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
DMK Tímárház - Kézművesek Háza
Elérhetőségek:
4024 Debrecen, Nagy Gál István u. 6. 
Tel: 52/321-260.
E-mail: timarhaz@debrecenimuvkozpont.hu
Nyitvatartás:

hétfő-péntek: 10-től 17.00 óráig

szombat: 9-13.00 óráig

A Tímárház – Kézművesek Háza az 1900-as évek elején épült, amely egy tímár mesterséggel foglalkozó család lakóépületeként és műhelyeként funkcionált. A II. világháború végéig űzték itt a tímár mesterséget. 1945 után az államosítással önálló iparos tevékenységet már nem folytathattak itt. A bőrművesség a gyárakba szorult. 
Az akkori városi tanács kulturális osztályának felvetésére Debrecen városa megvásárolta az épületet és a hozzá tartozó műhelysort. (A mai Wesselényi lakótelep és környéke összefüggő tímár negyedet alkotott, amelyet a városrendezési tervek felszámoltak. A Tímárház épülete az egyetlen, amely a letűnt kor emlékét eredeti formájában megőrizte.) A városvezetés alapvető koncepciója az volt, hogy emléket állítson a nagy múltú mesterségnek. Ezért hozták létre az állandó tímártörténeti kiállítást a Déri Múzeum munkatársainak segítségével. Másrészt az épület átalakításával lehetőséget teremtettek arra, hogy a debreceni kézműves mesterek bemutathassák alkotásaikat időszaki kiállítások formájában. A műhelysor átalakításával országosan is egyedülálló módon látványműhelyeket hoztak létre, ahol a kézműves mestereket munka közben lehet megtekinteni. A látogató nem csak a kiállított tárgyakat, hanem azok elkészítési módját is megismerheti, sőt bekapcsolódhat a munkába. Jelenleg szappanfőző, hímző, fazekas, sajtkészítő, bőrműves, szűrrátétes, nemezkészítő, csipkeverő mester végez itt alkotó tevékenységet.
A város kincses doboza a Tímárház, hiszen egyetlen hely Debrecenben, amely koncentrálja a város népi kézművességgel foglalkozó művészeit. 
Sajátos, ódon cívis kapujával, kellemes zárt belső udvarával, az itt dolgozó mesterek vidámságával egyedi hangulatot teremt. 
Mindenekelőtt említést kell tennünk állandó tímártörténeti kiállításunkról, mely méltó emléket állít a nagy múltú mesterségnek.
Két további kiállító termünk időszaki kiállítások formájában debreceni, hagyományos kézműves mesterségek folytatói számára nyújtanak bemutatkozási lehetőséget egyéni és csoportos formában.
Intézményi egységünk székhelye a két évvel ezelőtt megalakult Debreceni Értéktárnak, mely elsődleges feladata a városban található értékek felkutatása, gyűjtése, rendszerezése, népszerűsítése.
Immár négy éve felnőttképzési tevékenységgel is bővítettük repertoárunkat, egy évben két alkalommal szervezünk népi játszóház-vezetői tanfolyamokat, amelyek hasznos, gyakorlati tudnivalókkal látják el a népi kézművesség iránt érdeklődő fiatalokat, felnőtteket.
Jeles napokhoz kötődő játszóházi programunkkal az óvodás, iskolás korosztály számára igyekszünk betekintést nyújtani a hagyományos kézműves technikákba.
Nyári alkotótáborainkban nyolcféle kézműves technikát sajátíthatnak el a résztvevők, a Tímárházban dolgozó Népi Iparművészek segítségével.
Kuriózumként jelennek meg a jellegzetes kézműves mesterségeknek helyet adó látványműhelyeink, melyek egyrészről munkahelyül szolgálnak, másrészről az itt dolgozó kézművesek élő bemutatóikkal nyűgözik le az idelátogatókat.
 

A Tímárházban jelenleg alkotók: Lugossy György fazekasmester, Molnár Tiborné hímző Népi Iparművész, Bolya Gergely sajtkészítő, Buka Csabáné csipkeverő Népi Iparművész, Dobány Marian csodalámpa- és díszüvegkészítő, Szentirmainé Szigeti Ibolya viseletkészítő.

 

Műhelyeikben a látogatók- ajándékba vagy emlékként – a tájegységre jellemző, természetes anyagokból készített, kézzel megmunkált egyedi alkotásokból vásárolhatnak.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, akinek szerteágazó, hagyományőrző tevékenységünk felkeltette érdeklődését.

 

Terem megnevezése Területe  Bruttó ár / óra
Kiállító terem 92 1.500.-Ft/óra
Foglalkoztató - gyermekjátszó 33 550.-Ft/óra
Hímző műhely 13,6 220.-Ft/óra
Viseletkészítő látványműhely 30 500 Ft

Textil műhely
Sajtkészítő műhely

Fazekas műhely 

19

19

19

310.-Ft/óra

310.-Ft/óra

310.-Ft/óra

DMK Tímárház - Kézművesek Háza
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2021 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.