Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
XV. Élő Népművészet

A pályázatot az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, és a Debreceni Művelődési Központ közösen hirdette meg. A pályamunkákat a következő kategóriákban lehetett benyújtani: történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont - és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma – csuhé – gyékény - és vesszőfonás, mézeskalács és gyermekjáték. A pályázaton egyéni alkotók és alkotó közösségek egyaránt részt vehettek. A kiállításon olyan munkák láthatók majd, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai környezet-, lakás- és viseletkultúránkba is beilleszthetőek.
Az alkotók új művekkel, a 2005 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt alkotásokkal, valamint népi iparművészeti zsűri számmal ellátott munkákkal pályázhattak, hiszen cél az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotásainak reprezentatív bemutatása.
Három megyéből (Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár Bereg, Hajdú-Bihar) több mint kétszázan pályáztak. A jelenlegi kiállításon a szakmai zsűri által a legértékesebbnek tartott alkotások láthatók majd. A zsűri tagjai: Csupor István muzeológus, F. Tóth Mária vezető főtanácsos (Nemzeti Erőforrás Minisztériuma), Kányási Holb Margit textiltervező iparművész, Széll János etnográfus, Vargáné dr. Szathmári Ibolya etnográfus voltak.
A pénteken nyíló régiós tárlaton 125 alkotó, alkotó közösség 378 munkája lesz látható. Legreprezentatívabb a hímzés, a szőttes, a nemez és a fazekas kategória. 
A kiállítás zárása után a régiós szakmai előzsűri által kiválogatott, több mint 71 alkotó közel 150 munkája az országos zsűri elé kerül. A pozítív elbírálásban részesülő alkotások 2010 őszén a Néprajzi Múzeumban rendezett Élő Népművészet című kiállításon tekinthetők meg várhatóan 2011. április 30-ig.

Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.