Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
A DMK új közösségi házzal bővült Nagymacson

Az új létesítmény átadásán megjelent szép számú érdeklődőt Kósa Lajos polgármester köszöntötte. Szavai szerint a ház hasznosságát az jelzi, hogy mennyire tudják a helybéliek barátsággal fogadni, belakni, élettel megtölteni. Reméli, hogy nagyon nyitott lesz ez a ház, amelynek most még igazán nincs is neve, de a helyi közösség minden bizonnyal elnevezi majd, számukra kedves vagy tetsző, szívükhöz közel álló névvel. Külön is megkérte a létesítményt működtető Debreceni Művelődési Központ munkatársait, hogy jól lássák el programokkal a házat. Ezen túlmenően azonban nagyon jó lenne, ha a helyiek is jönnének kívánságaikkal, ötleteikkel, szerveznének ide baráti találkozókat, családi eseményeket, kulturális rendezvényeket, közösségi alkalmakat. Mert az a legfontosabb, hogy ezzel a házzal is erősítsék a nagymacsi közösségi életet. „Használják ezt a házat nagy örömmel, kedvvel, és töltsenek itt nagyon-nagyon sok boldog és örömteli pillanatot” – kívánta befejezésül a nagymacsiaknak a polgármester.
Pajna Zoltán alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője – aki személyesen is nagyon sokat tett azért, hogy ez a közösségi ház megvalósuljon –, felidézte azokat a feladatokat, melyeket képviselővé választása idején a nagymacsiakkal együtt sorra vettek. Ezek közül az egyik legfontosabb igény az volt, hogy a város központjától való jelentős földrajzi távolság ellenére itt is lehessen teljes városi életet élni. Építettek játszóteret, sportpályát, mégis visszatérően megfogalmazódott az, hogy az iskolán kívül nincs a településen olyan rendezvényhelyszín, ahol programokat lehet szervezni. Hosszú évek után a szociális városrehabilitációs program jóvoltából vált mostanra lehetővé a közösségi ház megépítése. Az alpolgármester külön kiemelte, hogy a ház egyik legerősebb közössége a nyugdíjas klub lehet, melynek tagjai összetartanak, s magukkal hozhatják a többi generációt is a közösségi életbe. Pajna Zoltán külön is kiemelte Nagy Mária művelődésszervező munkáját, aki a kismacsin kívül immár a Nagymacsi Közösségi Ház „gazdája” is lesz. Az alpolgármester szót ejtett arról is, hogy az utóbbi esztendőkben infrastrukturális szempontból Nagymacs jelentőset lépett előre, hiszen a csatornázási program és a közösségi ház megépítése összességében mintegy 800 millió forint értékű beruházást jelentett. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az itt élő fiatalok, s a mostani gyerekek a jövőjüket is Nagymacson tudják elképzelni.
Pajna Zoltán átadta Jantyik Zsoltnak, a Debreceni Művelődési Központ igazgatójának az új közösségi ház jelképes kulcsát. Az igazgató elmondta: egy kultúrával foglalkozó ember életében egyszer-kétszer fordulhat elő, hogy egy ilyen új létesítményt átvehet. Mint azt megígérte: nem fog a házat üzemeltető Debreceni Művelődési Központ ide olyan programokat szervezni, melyet a helyiek nem akarnak, viszont kevés olyan helyi ötlet lesz, melynek megvalósítását ne segítenék. S azt kívánta: tíz év múlva járjon ide annyi gyerek, hogy ez a létesítmény Nagymacsnak már kicsi legyen.
Az új közösségi házban az első – közlekedésbiztonsággal kapcsolatos – kiállítást dr. Uzonyi Attila ezredes, Debrecen rendőrkapitánya nyitotta meg, egyben invitálta az érdeklődőket a létesítmény átadása alkalmából rendezett két napos eseménysorozat második napjába illesztett közlekedésbiztonsági programra is.
A „Nagymacs szociális városrehabilitációja” elnevezésű, 375.577.942 Ft összköltségű projekt megvalósítását Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeres pályázatának eredményeként 303.246.768 Ft-tal támogatta az Európai Unió és a Magyar Állam az Észak-alföldi Operatív Program forrásaiból. A városrehabilitációs projekt megvalósításához Debrecen önkormányzata 72.331.174 Ft önrészt biztosított.
A közösségi ház az egyik önálló eleme a Nagymacson zajló városrehabilitációs projektnek, amely emellett játszótér építését, park létesítését, a településrész központjában található üzlet épületének felújítását és bővítését, valamint kiegészítő kisléptékű projektelemek megvalósítását is magában foglalja. A közösségi ház létesítése Nagymacson régóta meglévő markáns igényt elégít ki, hiszen ez az eddig hiányzó funkció meghatározó feltétele a helyi közösség erősítésének és hatékony szervezésének, illetve helyszínt biztosít majd a közösség számára szervezett programoknak, képzéseknek és rendezvényeknek, továbbá segíti a lakosság tájékozódását is.
A Kastélykert utca 39. alatt felépült közösségi ház földszintes, magastetős kialakítású, akadálymentes épület, amelynek bejárata a Kastélykert utca felől közelíthető meg. A bejárat a kiállítóhelyként is használható, 54 m2-es közösségi térbe vezet, amely az összeköttetést is ellátja a többi helyiséggel, ugyanakkor közösségi tevékenységekre is alkalmas. A bejárattól jobbra két 20 m2-es, többcélú, kisebb létszámú közösségi és egyéb programok, képzések megtartására alkalmas kisterem található, melyek közül egyik számítógépekkel is felszerelt. A közösségi ház hátsó részében található a 176 m2-es többcélú nagyterem (rendezvényterem), amely nagyobb rendezvények, események lebonyolítására is alkalmas. Alapesetben 100 szék és mobilszínpad helyezhető el benne. A nagyterem több kijárattal rendelkezik az épület oldalában kialakított fa burkolatú teraszokra és azokon át az udvarra.
A közösségi házhoz kerítéssel körbezárt, a ház felől fedett nézősorral is ellátott sportudvar tartozik. Aszfaltburkolatú sportpályáján focikapuk és streetball-palánkok is vannak. A sportudvar mellett – a telken belül – 26 gépkocsiparkoló (ebből 1 akadálymentes) létesült.
A projektelemhez eszközbeszerzés is kapcsolódott: számítógépek, fénymásoló, rakásolható székek, irodai forgószékek, asztalok, mobil színpad, illetve egyéb kiegészítő felszerelések beszerzésére került sor, összesen bruttó 9.645.259 Ft értékben.
A közösségi ház és sportudvar kivitelezésére lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013. január 2-án a DH-Szerviz Kft.-vel kötött vállalkozási szerződést. A teljes kivitelezési költség bruttó 170.942.370 Ft volt, melyből az önkormányzati saját forrás összege 25.641.355 Ft.
A Nagymacsi Közösségi Ház üzemeltetését – a város többi ilyen létesítményéhez hasonlóan – a projektben konzorciumi partner Debreceni Művelődési Központ látja el, s számos közösségfejlesztő, szabadidős és képzési programot valósít majd meg itt.

(Forrás: Debrecen.hu)

Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.