Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
ÖNKORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK A KORONAVÍRUS-VESZÉLYHELYZET KAPCSÁN DEBRECENBEN

ÖNKORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK A KORONAVÍRUS-VESZÉLYHELYZET KAPCSÁN DEBRECENBEN

A koronavírus-veszélyhelyzet kapcsán teendő helyi önkormányzati intézkedésekről sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László, Debrecen város polgármestere 2020. március 12-én. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely 2020. március 11-én tartott sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a Kormány Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Az erről szól 40/2020 (III. 11.) Kormányrendelet a Magyar Közlönyben megjelent.  

A legfontosabb intézkedések: 

Beutazási tilalom elrendelése Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Innen senki nem léphet be Magyarországra, kivéve a magyar állampolgárokat, akik fertőzöttség esetén a kijelölt karanténba, míg nem fertőzöttség esetén házi karanténba kerülnek, mely utóbbi azt jelenti, hogy a lakóhelyüket két hétig nem hagyhatják el. Utóbbi esetben ellátásuk a helyi önkormányzat feladata. 

A szlovén, osztrák határon a határellenőrzés visszaállítása

Intézménylátogatási tilalom az egyetemeken (csak távoktatás). 

Az iskolák bezárására jelenleg nem kerül sor. 

100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartása tilos! (Ez alapvetően a szervezők és az üzemeltetők felelőssége.) 

Határtalanul program felfüggesztése

külföldi osztálykirándulások megtiltása

lejáró személyi okmányok megújítása a veszélyhelyzet fennállása alatt nem szükséges

A döntések visszavonásig érvényesek. Rendeletek és egyedi hatósági döntések fognak hozzájuk kapcsolódni, melyek megsértése szankcionálható.

 

Debrecen önkormányzatára, illetve az önkormányzati vállalatokra és intézményekre vonatkozó intézkedések:

 

A veszélyhelyzet kihirdetésével egyidejűleg ülésezett a tegnapi nap folyamán a Hajdú-Bihar Megyei Védelmi Bizottság, valamint ezt követően a városházán egyeztetést tartottak a veszélyhelyzeti eljárásrendben érintett szervezetek, intézmények és közszolgáltató vállalatok vezetői. A megbeszélésen elhangzottak alapján elmondható, hogy Debrecenben a városi közszolgáltatások, az egészségügyi ellátás, a közrend és közbiztonság valamint a kereskedelmi szolgáltatások ellátása zavartalan. A városvezetés, együttműködve a megyei és a Debreceni Helyi Védelmi Bizottsággal a közeljövőben a koronavírus-veszélyhelyzet aktuális alakulásának megfelelően teszi meg a hatáskörébe tartozó intézkedéseket. 

A most kihirdetésre kerülő döntéseket annak érdekében hoztuk meg, hogy a járvány szélesebb körben történő elterjedését megakadályozzuk. Ilyen összehangolt intézkedéssorozatra a városban, az elmúlt évtizedekben még nem került sor. Ezek és az esetlegesen a jövőben bejelentésre kerülő intézkedések járnak, illetve járhatnak korlátozó hatással, de egyetlen motivációja van: a város polgárai egészségének, életének megőrzése

Ebben a küzdelemben Debrecen kitüntetett helyzetben van, hiszen itt működik az ország egyik legnagyobb egészségügyi központja, ahol kitűnő orvosok és egészségügyi szakemberek tesznek meg minden tőlük telhetőt azokért, akik a fertőzésben érintetté válnak. Szeretném megköszönni orvosaink, nővéreink, a mentősök és valamennyi érintett egészségügyi dolgozó áldozatos és a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem veszélytelen munkáját! 

Egyeztetve a Debreceni Tankerületi Központtal és a Debreceni Szakképzési Centrummal, az oktatási intézményekben a szükséges óvintézkedések megtétele mellett zavartalanul folyik az oktatás. Ennek megfelelően az óvodákban és a bölcsődékben sem rendelünk el szünetet, az óvintézkedések megtétele mellett folyik a munka

A Debreceni Gyógyfürdő Kft. által üzemeltetett termálfürdő nem fogad látogatókat, az orvosi kezelések átütemezésre kerülnek március 13-tól. 

Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő a jelenleg folyamatban lévő – március 20-ig tartó karbantartás befejezése után – eltérő rendelkezésig zárva marad. 

Debreceni Sportuszoda lakossági szolgáltatása szünetel, csak a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-vel szerződéses kapcsolatban álló sportegyesületek használhatják az uszodát edzés céljára. Lakossági úszás az iskolai tanuszodákban is szünetel március 13-tól.

Minden debreceni versenysport-eseményre zárt kapuk mögött kerül sor. 

Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház a mai naptól felfüggeszti a színházi előadások megtartását. 

A Debreceni Művelődési Központ, az Ifjúsági Ház, a Modem, a Déri Múzeum valamint az Agóra Tudományos Élményközpont nyitva tart, de nem szervez programokat. 

A város kulturális intézményeiben a kormány rendelkezése szerint, 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények elmaradnak – így a város jelentős érdeklődésre számot tartó kulturális nagyrendezvényei közül a Debreceni Tavaszi Fesztivál, a Deszka Fesztivál eseményei, valamint a nyáron esedékes katonazenekari fesztivál, a Bartók-kórusverseny is elmarad. 

Az önkormányzat szociális intézményeiben látogatási tilalom lépett életbe. 

Debreceni Vízmű Zrt. a közvetlen üzemi, telephelyi, vízműtelepi, vízvizsgáló laboratóriumi személyes ügyfélkapcsolati lehetőségeket 2020. március 16-tól felfüggeszti. Személyes ügyintézésre továbbra is rendelkezésre áll a cég központi ügyfélszolgálata és vidéki információs irodája a megszokott munkarendben, viszont az online-módon, elektronikus úton intézhető ügyekben kizárólag a telefonos, e-mailes, illetve a cég internetes portálján hozzáférhető elérési utakat kérik igénybe venni. 

Debreceni Hőszolgáltató Zrt. a szolgáltatás biztonsága érdekében a járvány időszakában – további intézkedésig – munkavállalóit arra kéri, hogy rendelkezési körükbe tartozó szabadságukat lehetőség szerint csak indokolt esetben, halaszthatatlan ügyben vagy váratlan esemény okán vegyék ki. A munkáltatói hatáskörbe tartozó szabadságok kiadására – további intézkedésig – a járvány időszakában lehetőség szerint nem kerül sor.  Ügyfeleinek pedig azt javasolja a cég, hogy ügyintézésre elsősorban a telefonos kapcsolatot és az online-felületeket használják. 

DKV Debreceni Közlekedési Zrt. már március 6-án bejelentette, hogy az utasok és saját munkavállalói védelme érdekében négy héten át minden nap fertőtlenítik a forgalomból levonuló villamosok és trolibuszok utasterét és vezetőfülkéjét is. Szintén naponta fertőtlenítik a cég összes irodahelyiségét, a forgalmi indító épületek valamennyi helyiségét és a bérletpénztárakat. A zrt. munkatársainak hivatalos külföldi kiküldetéseit felfüggesztik. A dolgozók magán külföldi útjaikról bejelentésre kötelezettek munkáltatójuknak: veszélyeztetett országokból történő visszatérésük után önkéntes, két hetes otthoni tartózkodást kell vállalniuk. Március 12-én üzemkezdettől a közösségi közlekedési járműveken megszüntetik a csúcsidőn kívül elrendelt első ajtós felszállási kötelezettséget, azaz csúcsidőn kívül is minden ajtón lehetséges le- és felszállás. 2020. március 13-tól időszakosan megszüntetik a járművezetőknél készpénzért való jegyvásárlás lehetőségét.

Az önkormányzat általános jelleggel is javasolja a város polgárainak, hogy ahol csak lehet, a készpénz használatát nélkülöző elektronikus átutalásos vagy bankkártyás fizetési módokat részesítsék előnyben.  

A telefonos és elektronikus ügyintézési lehetőségekről a Debreceni Vízmű Zrt. esetében a www.debreceni-vizmu.hu, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. esetében a www.dhrt.hu,  a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. esetében pedig a www.dkv.hu internetes honlapokon lehet tájékozódni. A debreceni polgármesteri hivatal  esetében pedig a www.debrecen.hu honlapon a Debreceni vagyok című rovatban található Ügyintézés alrovat kínálja fel az ügyfeleknek az elektronikus ügyintézés lehetőségét, aminek segítségével szükségtelenné válik a hivatal személyes felkeresése. 

Arra kérjük Debrecen minden polgárát, valamint az egyetemi intézménylátogatási tilalomra való tekintettel a városban tartózkodó diákokat, hogy saját és családtagjaik valamint környezetük egészségének megőrzése érdekében nagyon tudatosan és igen fegyelmezetten működjenek együtt a döntéshozó szervekkel. Az előttünk álló hónapok kihívásai a város polgárainak erős összefogását, felelősségtudatot és esetenként a korábban megszokott dolgokról történő lemondást igényli. Ha erre képesek vagyunk, akkor gyors és eredményes küzdelemmel rövid idő alatt leküzdhetjük a veszélyhelyzetet, ellenkező esetben beláthatatlan következményekkel kell számolni. 

Kérjük megértésüket és együttműködésüket!

Kapcsolódó cikk: Koronavírussal kapcsolatos tájékoztatás

ÖNKORMÁNYZATI INTÉZKEDÉSEK A KORONAVÍRUS-VESZÉLYHELYZET KAPCSÁN DEBRECENBEN
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.