Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Színes programokkal készült a Debreceni Művelődési Központ a Közösségek hetére

Közösségek hete rendezvénysorozat a

 Debreceni Művelődési Központ egységeiben

2020.

 

CSAPÓKERTI KÖZÖSSÉGI HÁZ

A közösségi ház Facebook-oldalán Mesélj nekünk! címmel a Csapókerthez vagy a Közösségi Házhoz köthető pályázatot, valamint virtuális májusfaállítást hirdettek meg.

 

HOMOKKERTI KÖZÖSSÉGI HÁZ

A Közösségek hete programsorozathoz méltóképpen csatlakozott a Homokkerti Közösségi Ház is. A járványveszélyre tekintettel igazi kihívásnak bizonyult, hogy a közösségekhez eljutás alternatív módja megvalósulhasson. Ennek hangsúlyos feltétele volt a tartalmak virtuális térbe történő eljuttatása.

Az első video május 12-én volt megtekinthető „Kézművesség másképp-Kreativitás minden területen!” címmel. Kiss Zoltánné Évának, a debreceni Kreatív Műhely alapítója a paverpol technika alkalmazását mutatta be pólóra és neszeszerre.

A második videó május 13-án került feltöltésre „Alkotásra és közösségre születtünk!” címmel. Borbély Csabáné, a Homokkerti Nefelejcs Hímzőkör tagja a debreceni cifraszűr hímzését és motívumvilágát mutatta be.

Május 14-én „Összeköt a címeres mez!” címmel mezbemutató videó került feltöltésre, melynek keretében legendás magyar válogatott futballisták aláírásai voltak megtekinthetők. A videóban ismertették az egyes hírességek egy-egy jellegzetes életútját, szakmai sikereiket.

 

JÓZSAI KÖZÖSSÉGI HÁZ

A Debreceni Művelődési Központ Józsai Közösségi Háza a 2020-as évi rendhagyó, virtuális térben megrendezett Közösségek Hetén két programmal vett részt.

A „Küldj egy üzenetet, üzenjünk egymásnak!” kezdeményezéssel felhívást intéztek a józsai lakosok felé, hogy hagyjanak rövid, motiváló üzeneteket (Fontos vagy!, Együtt kibírjuk!, Soha ne add fel!, Szeretlek!, Hiányzol!, stb. …)  egymásnak az utcákon, a piacon, a kertjükben, az otthonukban vagy akár online formában. Elmondható, hogy a legtöbben az online formát választották, de a jövőben az a cél, hogy strukturáltabb szervezés mellett az utcákon is megjelenjenek különböző üzenetek.

Nagy sikernek örvendett a „Településkvíz” – Te tudtad? című program is. Több visszajelzés érkezett, melyben tetszésüket fejezték ki a játékosok és kérték, hogy a jövőben legyenek hasonlóan érdekes, ismerettejszertő információkat tartalmazó kvízek.

 

KISMACSI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Május 12-re a Közösségek hetének alkalmából a Kismacsi Közösségi Ház Funkcionális köredzés Horváth Renátával című, testmozgást népszerűsítő videójával készült.

A program célja a csoportos sportolási lehetőség megteremtése a településrészen, a csoport beindítása, rendszeres mozgásra motiválás volt.

A csoport március elején kezdett megalakulni Horváth Renáta csoportos funkcionális edző kezdeményezésével, mivel az utóbbi fél évben nem volt szervezett sportolási lehetőség a településrészen. Kb. 20 fő jelezte részvételi szándékát az első bemutató órára, melyre a pandémia miatt nem kerülhetett sor. Renáta közösségi oldalakon keresztül tartotta a kapcsolatot leendő vendégeivel, a Debreceni Művelődési Központtal együttműködve pedig beindította online óráit, amelyekkel örömmel csatlakozott a Közösségek Hetéhez.

Az online órákra bekapcsolódóktól sok pozitív visszajelzés érkezett és már nagyon várják, hogy találkozhassanak a közösségi házban egymással és edzőjükkel, addig is folytatja Renáta az online órákat, ezzel segítve a sportolni vágyók motivációját.

 

NAGYMACSI ÉS ONDÓDI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Mindkét közösségi házban a „Díszítsük föl Nagymacs/Ondód Jókívánság Fáját” programot rendezték meg, közel hasonló eredménnyel.

A program első felében mindkét közösségi ház Facebook-oldalán online aktivitás futott, sikerrel zárult a jókívánságok begyűjtése.

 

TÍMÁRHÁZ – KÉZMŰVESEK HÁZA

Az intézmény a kialakult egészségügyi helyzet okán az online térben kereste meg azokat a lehetőségeket, melyekkel színesebbé, tartalmasabbá kívánta tenni a hagyományosan igen nagy népszerűségnek örvendő „Közösségek hete” rendezvénysorozatot.

Igyekeztek igen széles spektrumot lefedni a közönség életkorát tekintve, így kínáltak programelemet kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Tímárház régóta népszerű sorozata, s egyben rendkívül sok gyermeket vonzó foglalkozásai valósulnak meg a Debreceni NépmesePont működtetésével, így természetesen ebből is nyújtottak némi ízelítőt.

Május 15-én az egyik legkedveltebb foglalkozásukkal, a meselánccal kedveskedtek az apróbbaknak, melynek keretén belül egy mesemondó belekezdett egy elképzelt történet mesélésébe és a kicsiknek saját fantáziájukra hagyatkozva, szellemi kreativitásukat kibontakoztatva kellett lehetőség szerint folytatni a történetet.

Másnap, május 16-án pedig szintén interaktív módon fordultak az érdeklődők felé, hiszen „csalafinta kérdéseink” címmel vezették őket a mesék csodálatos világába és a kérdésekre adott válaszok, helyes megfejtések beküldői között nyereményeket sorsoltak ki.

Nem utolsó sorban fiatalok és felnőttek számára is kínáltak kikapcsolódási, tartalmas alkotási lehetőséget a „Kreatív percek a Tímárházzal” sorozattal, amelynek keretén belül hétről hétre kézműves praktikákkal, egyszerű, otthon is elkészíthető ajándék és dísztárgyak készítésével ismertették meg az érdeklődőket. Bíztak abban, hogy míg a jelen helyzetben a kényszer szülte online módon tudják ugyan csak a kapcsolatot tartani mindenkivel, a későbbiekben azonban közösségformáló erőként tartja őket és hallgatóikat, nézőiket össze a közös érdeklődési kör, valamint az alkotás szeretete. 

 

ÚJKERTI KÖZÖSSÉGI HÁZ

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven az Újkerti Közösségi Ház ebben az éven is több programmal kapcsolódott a Közösségek hete országos rendezvénysorozathoz. Az idei eseménysorozat különleges volt, hiszen egy teljesen új helyzethez kellett igazítani a programjaikat. A veszélyhelyzet másféle megvalósítást kívánt, így a programok átkerültek az online térbe.

Most is arra törekedtek, hogy a hét minden napjára kínáljunk színes és érdekes programokat a legkülönfélébb témakörökben. Így láthatóak voltak az egységünk Facebook-oldalán zenés és gasztronómiai programok, színházi és ismeretterjesztő, egészségmegőrző előadások és kvízjátékok.

Május 11-én 11.00 órától „Csendül a nóta!” címmel a Délibáb Nóta Egyesület műsorát láthatták és hallhatták az érdeklődők. Május 12-én 10.00 órától színházi előadással várták a nézőket: a Van Gogh Füle Alternatív Színházi Műhely bemutatójával: Improvizáció égen és földön címmel. Május 13-án délután az Életreform Klub előadásába kapcsolódhattak be az érdeklődők. (Kövesi Péter: Hogyan törődsz az egészségeddel?) Csütörtök délután a Debreceni Citerazenekar Dixieland csokor című összeállítását ajánlották az érdeklődők figyelmébe. Ezt követően az Újkerti online konyha programsorozatban a töltött burgonya elkészítését mutatta be Lantos Mónika. A 2020-as Közösségek Hete sorozatot kvízjátékkal zárták, amelynek a kérdései a május 15-i dátumhoz kapcsolódtak, azaz mi minden történt a világban és az Újkerti Közösségi Házban ezen a napon (évfordulók, jeles események, programok).

Ebben a mindenki számára nehéz és szokatlan helyzetben különösen fontos volt a közösségi értékek előtérbe helyezése, hogy a bezártságot egymást bátorítva és egymásra odafigyelve tudják kicsit oldani.

 

 

 

 

Színes programokkal készült a Debreceni Művelődési Központ a Közösségek hetére
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2021 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.