Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Sajtótájékoztató zajlott a Belvárosi Közösségi Házban! Újra nyit a Tímárház - Kézművesek Háza
„A hagyomány a régi, a stílus új.”
Újra nyit a Tímárház – Kézművesek Háza!
Sajtótájékoztató zajlott a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában, ahol a felújított Tímárház és Kézművesek Házának ünnepélyes átadásával egybekötött „Debrecenbe kéne menni…” Mesterségek ünnepe az Észak-Alföldön címet viselő népművészeti nap programjait ismertették. A sajtó képviselőit Dr. Puskás István, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntötte, majd kiemelte, hogy a kisebb közösségi terek fejlesztése is kiemelkedően fontos Debrecen városában. A Tímárház – Kézművesek Háza egyike Debrecen azon kincseinek, amelyek Debrecen városának történelmi örökségének reprezentatív példája, és a város az épület felújításával igyekszik megőrizni ezt az örökséget a jelenkor és utókor számára. A Mesterségek Ünnepe az Észak-Alföldön „Debrecenbe kéne menni...” programhoz kapcsolódóan elmondta, hogy öröm az ürömben, hogy az idei évet megbolygató helyzet következtében egy alapvetően budapesti rendezvény regionális vándor programként való megszervezésével Debrecen városának kézműves jelenléte is nagyobb figyelmet kaphat, melyhez jelentősen hozzájárul a Tímárház – Kézművesek Házának ünnepélyes átadásával egybekötött, egyszersmind lokális és regionális volumenű népművészeti nap. Felhívta a figyelmet, hogy ugyan a rendezvény szabadtéren zajlik, de lehetőség szerint a járványügyi helyzetre való tekintettel a résztvevők különös elővigyázatossággal vegyenek részt az eseményen.
Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója ismertette, hogy a 120.000.000. Ft összegű támogatásból megvalósult pályázatnak köszönhető infrastrukturális beruházás során újabb terek -látványműhelyek, kézműves utca- kerültek kialakításra. Korszerűbbé váltak a technikai feltételek, melyek olyan lehetőségeket kínálnak, amelyek által kibővítve eddigi tevékenységet, szélesebb körű tehetséggondozó, közösségi képzési, informális és nem formális tanulás lehetőségét tudnak biztosítani az érdeklődő szakemberek és laikusok számára, akik nem vagy csupán érdeklődés szintjén ismerik az egyes kézműves technikákat, mesterségeket.
Megtudhattuk, hogy a Tímárház újra nyitásával az intézmény legfontosabb célkitűzése egy regionális szerepű népi kézműves alkotóház létrehozása, mely egyben a Debrecenben valaha volt nemzetközi hírű tímármesterség elemeit gyűjtve, rendszerezve állít emléket a népi kézművesség egyik legsajátosabb válfajának. További célja a város és a régió kézműves hagyományainak megismertetése az itt élő gyerekekkel és fiatalokkal, illetve felnőttekkel. Kiállítások, mesterségekhez kapcsolódó szakmai megbeszélések, játszóházak, táborok, bemutatók, akkreditált képzések, tanfolyamok, szakkörök, valamint az év hagyományos jeles napjaihoz, ünnepeihez kapcsolódó programok szervezésével biztosítva a fenti célt. További céljuk a Debrecenben és a megyében, illetve a régióban élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó alkotók munkáinak bemutatása, népszerűsítése, a Tímárházban kialakított tímártörténeti állandó kiállítás gondozása, korszerűsítése, a helyi tímártörténeti dokumentumok gyűjtése, valamint a látványműhelyek bővítése, folyamatos működtetése, hozzá kapcsolódó bemutatók szervezése, a mesterek segítése.
„A hagyomány a régi, a stílus új.” – mondta a Debreceni Művelődési Központ szakmai osztályvezetője, a Tímárház – Kézművesek Házának egységvezetője, Mátrai-Nagy Andrea Bíborka. Kiemelte, hogy a munka, amelyet a népművészeti hagyományok megőrzésének szentelnek, Debrecen egyetlen, eredeti helyén megőrzött ipartörténeti emlékének helyszínén zajlik. Elmondta továbbá, hogy a Tímárház dolgozói nemcsak megőrizni, de innovatív módon megújítani is kívánják ezen hagyományokat. Ebben nagy segítség volt a pályázat, hiszen ennek köszönhetően módszertani központtá is válik az intézmény, különös hangsúlyt fektetve az oktatásra is, amelyben egészen gyermekkortól, akár alapszinten, akár magasabb szinten tudják fogadni a népművészetre éhezőket. A szeptemberi 5-i program során lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy betekintést nyerhessenek a Tímárházban zajló igen széles körű munkába a népművészeti hagyományőrzés jegyében.
A felújított Tímárház – Kézművesek Háza átadásának napján „Debrecenbe kéne menni...” Mesterségek Ünnepe az Észak-Alföldön címmel, a Debreceni Művelődési Központ, a Bihari Népművészeti Egyesület és a Cívis Hagyományőrző Népművészeti Egyesület, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének támogatásával népművészeti napot rendez 9.00 órai kezdettel, tudhattuk meg Kolozsvári Istvántól, a Bihari Népművészeti Egyesület elnökétől. A Mesterségek Ünnepe kézműves programjai idén vidékre költöztek, melyre kézműves vásárral, látványműhelyekkel, mesterségbemutatókkal, kreatív népi játszóházakkal várják az érdeklődőket.
A rendezvény Debrecenben városszerte két helyszínen zajlik, melyek a Dósa Nádor tér és a felújított és átalakított Tímárház – Kézművesek Háza, melynek ünnepélyes átadója is a program részét képezi. Az ott megjelent résztvevőket Dr. Puskás István, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere köszönti majd.
A helyszínek részletes programlistája és további információ az alábbi linken elérhető:
Sajtótájékoztató zajlott a Belvárosi Közösségi Házban! Újra nyit a Tímárház - Kézművesek Háza
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2021 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.