Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Sajtóközlemény - Befejeződött a Tímárház felújítása

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Befejeződött a Tímárház – Kézművesek Házának felújítása

 

A Tímárház – Kézművesek Háza felújítására és átalakítására - az EFOP-4.1.7-16-2017-00279 azonosító számú pályázat keretében - elnyert 120.000.000 Ft összegű támogatásból megvalósult infrastrukturális beruházás során újabb terek - látványműhelyek, kézműves utca - kerültek kialakításra, mely által lehetővé vált ezen értékek, ismeretek még szélesebb körben való elterjesztése, megismertetése, oktatása. A Debreceni Művelődési Központ Tímárháza annak felújítása előtt is működő épületegyüttes volt. Működésének köszönhetően széles körben ismertette meg a város- megye és régió nagyközönségét múltunk, örökségünk megkérdőjelezhetetlen értékeivel. 

A felújítás által korszerűbbé váltak a technikai feltételek, melyek olyan lehetőségeket kínálnak, amelyek által kibővítve az eddigi tevékenységet, szélesebb körű tehetséggondozó, közösségi képzési, informális és nem formális tanulás lehetőséget tudnak biztosítani az érdeklődő szakemberek és laikusok számára, akik nem vagy csupán érdeklődés szintjén ismerik az egyes kézműves technikákat, mesterségeket.

A Tímárház újranyitásával az intézmény legfontosabb célkitűzése valósul meg a jövőben, egy regionális szerepű népi kézműves alkotóház létrehozása, mely egyben a Debrecenben valaha volt nemzetközi hírű tímármesterség elemeit gyűjtve, rendszerezve állít emléket a népi kézművesség egyik legsajátosabb válfajának.

További célja a város és a régió kézműves hagyományainak megismertetése az itt élő gyerekekkel és fiatalokkal, illetve felnőttekkel. Kiállítások, mesterségekhez kapcsolódó szakmai megbeszélések, játszóházak, táborok, bemutatók, akkreditált képzések, tanfolyamok, szakkörök, valamint az év hagyományos jeles napjaihoz, ünnepeihez kapcsolódó programok szervezésével biztosítva a fenti célt. További céljuk a Debrecenben és a megyében, illetve a régióban élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó alkotók munkáinak bemutatása, népszerűsítése, a Tímárházban kialakított tímártörténeti állandó kiállítás gondozása, korszerűsítése, a helyi tímártörténeti dokumentumok gyűjtése, valamint a látványműhelyek bővítése, folyamatos működtetése, hozzá kapcsolódó bemutatók szervezése, a mesterek segítése. A felújított Tímárház – Kézművesek Háza 2020. szeptember 5-én kerül átadásra ünnepélyes keretek közt, amikor a nap során a látogatók betekintést nyerhetnek a Tímárházban zajló igen széleskörű munkába a népi hagyományőrzés terén.

 

Debrecen, 2020.09.01.

Sajtóközlemény - Befejeződött a Tímárház felújítása
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.