Programkereső
Mettől
Meddig
Helyszín
Kategória
4024 Debrecen, Piac utca 22.
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Előadóművészeti csoportok
Alföld Gyermekszínpad

Helyszín: Belvárosi Közösségi Ház/Próbaterem
Időpont: kedd-csütörtök: 16.30-20.00
Vezető neve: Várhidi Attila Csokonai-díjas rendező

A Színpad 1978 őszén alakult, az egykori alapító tagok között találjuk a rendkívül népszerű színművészt, Magyar Attilát, a kitűnő színházi rendezőt, Hargitai Ivánt, a későbbi tagok között pedig Kálloy-Molnár Pétert, Hajdu Szabolcsot és jónéhány, később híressé vált színészt és színésznőt.

A Színpad tagságát 10 és 14 év közötti debreceni gyerekek alkotják, de az utóbbi két évben vers- és mesemondó versenyek győztes vidéki tehetségei is csatlakoztak hozzájuk. A legutóbbi nagy sikert az ez évi Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál szegedi gáláján aratta a Színpad. 2014 szeptemberétől vidéki és debreceni, abszolút kezdő és gyakorlottabb gyerekeket egyaránt várnak a társulat tagjai közé.

anzX

Helyszín: DMK/ÚKH 105-ös terem
Időpont: kedd, péntek: 13.30-17.00
Vezető: Makai Károly

Az anzX  csoport – nevéhez illően -  a sokféleséget, a változatosságot tartja a legfontosabbnak programjai összeállításában. Különböző összeállítású formációi adnak elő gyermek, családi és megzenésített verses, valamint tánczenei, retró és rock műsorokat. Műsoraik döntő többségét az Újkerti Közösségi Ház rendezvényein mutatják be, alakítva ezzel az Újkerti városrész közösségi érzését.
A programokban a generációs kapcsolatok erősítését, a magyar nyelv művelését és a tematikus műsorok igényes megoldását tekintik kiemelt szempontnak.


 

 

Csapókerti Pávakör

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: hétfő 15.00–17.00
Vezető neve: dr. Szilágyi Lászlóné

Eredmények: KÓTA népzenei minősítő országos ezüst, 4 alkalommal országos arany, országos arany páva minősítés. Fennállásuk 40. évfordulójára CD-t készítettek.
Alakulás éve: 1969

A népdal szeretete tartja össze a Csapókerti Pávakört. Tagjai mindent megtesznek azért, hogy ápolják a néphagyományokat és felelevenítsék a kevésbé közismert népdalokat. A csoport jelenleg 29 főből áll, nyugdíjas nőkből és férfiakból. Vezetőjük 1977-től dr. Szilágyi Lászlóné.
Törekvésük, hogy sok értékes, feledésbe merült magyar népdalt ismerjenek, tanuljanak meg és stílusosan elő tudják adni az öt népzenei dialektusból válogatva. A Csapókerti Pávakör rendszeres résztvevője a megyei, regionális és országos népzenei találkozóknak. 2011 eleje óta citerakísérettel énekelnek.
Fennállásuk óta sok feledhetetlen élménnyel gazdagodtak. Számtalan emlékezetes fellépésben, versenyzésben, megmérettetésben volt részük. A pávakör tagjai a fellépéseken túl a próbák, szereplések idejére elfelejtik betegségeiket, fájdalmaikat. Lelkileg is támaszt nyújtanak egymásnak.

 

Csapókerti Süveg Citerakör

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: csütörtök 18.00–20.00
Vezető neve: Vatainé Facsar Veronika
Alakulás éve: 2011

A Csapókerti Süveg Citerakör a jelenlegi felállásban 2011 telén állt össze. Közös vonásunk a népzene szeretete, egymás tudásának tisztelete és alázat az elmúlt korok öröksége iránt. Szeretnék továbbéltetni az Alföld citerás hagyományát, ezért elsősorban bihari, szatmári, hortobágyi és Tisza-vidéki népdalokat tanulnak, adnak elő. Gyakran fellépnek a Csapókerti Közösségi Ház rendezvényein, de jártak már a Pocsaji Citeratalálkozón és a Mihály-napi nagyvásár hagyományőrző színpadán is.

 

Debreceni Citerazenekar

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/fszt. 6-os terem
Időpont: cs.: 17.00-18.00
Vezető neve: Bögös Gábor

2007 februárjában alakult a csoport 4 fővel.
Zenéjük elsősorban a világzenén alapul, melyben megtalálhatóak klezmer, macedon, ukrán és moldvai dallamok is. Hangszerelésüket illetően vonósnégyes struktúrában dolgoznak.
Nyitottak új dallamok és stílusok iránt.
Az elmúlt 3 évben felléptek többek között a Debreceni Könyvhét több programján, valamint a Hajdúböszörményben megrendezett Hajdúnapokon is.
Folyamatosan várják a citerázni vágyók jelentkezését és örömmel tesznek eleget felkéréseknek is.

Debreceni Népi Együttes

A Debreceni Népi Együttes 1950 tavaszán alakult azzal a céllal, hogy összegyűjtse és műsorában feldolgozza Hajdú-Bihar megye hagyományait, az alföldi magyar néphagyományokat, dalokat, táncokat. A Debreceni Népi Együttes az Örökös Kiváló Együttes címmel, Kölcsey Ferenc- és Pro Urbe díjjal, megyei Príma díjjal is büszkélkedhet. Az együttes alapítója és 1993-ig vezetője dr. Béres András néprajzkutató, koreográfus volt. Jelenleg az együttes művészeti vezetői Veres Tamásné Hercz Beáta és Hercz Vilmos, a Népművészet Ifjú Mesterei. Az együttesnek a 3 korosztályban működő gyermekcsoportok jelentik az utánpótlást.

Az együttes fenntartója a Debreceni Művelődési Központ.

Debreceni Népi Együttes csoportjainak próbái:

Aprócska csoport
próbák: hétfő, szerda 16.30–17.30
csoportvezető:  Eigner Dóra, Rozsályi Dániel

Kisprücsök csoport
próbák: hétfő, szerda 16.30–18.00
csoportvezető: Veres Tamásné Hercz Beáta, Hercz Vilmos

Csipogó csoport:
próbák: kedd, csütörtök 16.30–18.00
csoportvezető: Csontos Anna, Vámosi István

Pulykakakas csoport:
próbák: szerda, péntek 16.00–18.00
csoportvezető: Csontos Anna, Vámosi István

Ifjúsági csoport:
próbák: hétfő, csütörtök 18.00–20.00
csoportvezető: Puskás László, Szőke Henrietta

Felnőtt tánckar:
próbák: kedd, péntek 18.30–21.00, vasárnap 9.00–12.00
tánckarvezető: Vámosi István, Herczné Barna Éva

 

Debreceni Nyugdíjas Klub Őszidők Kórusa

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/ 204-es terem
Időpont: cs.: 14.00-16.00
Vezető neve: Erdei Györgxyné

A kórus1992-ben alakult. Vezetőjük 2003-tól Erdei Györgyné.
Jelenlegi létszámuk 46 fő. Átlagéletkoruk 75 év.
Repertoárjukban megtalálhatóak népdalok, Kodály és Bárdos művek valamint klasszikus művek 2-3 szólamban.
Évente átlag 20-25 fellépésük van. Rendszeres résztvevői 2005-től a Hajdú-Bihari Felnőtt Kórusfórumnak. Fellépnek különböző városi rendezvényeken (pl.: Magyar Kultúra Napja, Költészet Napja, Múzeumok éjszakája, és Petőfi Sándor születésnapján). Szintén rendszeres fellépői a megyei dalos találkozóknak, katonadalok fesztiváljának, de a Terápiás Házban és Szociális Otthonban is énekeltek már.
Testvérvárosi kapcsolatot ápolnak a Nagyszalontai Nyugdíjas Egyesület Kórusával, de a Partiumi Magyar Nyugdíjas Egyesület kórusával is jó kapcsolatban állnak, mint ahogyan a Csapókerti Pávakörrel is.
Mottójuk: Éneket az éveknek!

Főnix Diákszínpad

Helyszín: Belvárosi Közösségi Ház/Próbaterem
Időpont: hétfő-szerda-péntek: 16.30-20.00, szombat: 9.00-14.00
Vezető neve: Várhidi Attila Csokonai-díjas rendező

A Színpad 1983-ban alakult eredetileg az Alföld Gyermekszínpad „kiöregedett” tagjaiból (Magyar Attila, Hargitai Iván, Hajdu Szabolcs, a Szabados testvérek), még a híres-hírhedt Damu Roland is a Főnix Diákszínpadban kezdte. A társulatot 15-20 év közötti, főleg középiskolás diákok alkotják. Amire nagyon büszkék vagyunk, hogy 2-3 évente adunk egy-egy nagy tehetséget magyarországi és határon túli színművészeti akadémiáknak.

Az Alföld Gyermekszínpaddal együtt évi kb. 40-45 előadást tartunk főleg gyermekközönségnek, de az idén – akárcsak két évvel ezelőtt – a Campus Fesztiválon is játszunk, természetesen felnőtteknek. Mindkét együttes alapítója és művészeti vezetője Várhidi Attila Csokonai-díjas rendező.

Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: szerda, péntek 15.00–21.00
Vezető neve: Törökné Csécs Lenke művészeti vezető
Alakulás éve: 1990

Csoportok: Csicsergő, Vadrózsák, felnőtt csoport

Az együttes 1990. október 2-i megalakulásakor három kiemelkedő célt tűzött maga elé:
•    a fiatalok minél szélesebb körével megismertetni a magyar néptánc hagyományait;
•    közösségi tevékenységeket szervezni, ahol a fiatalok baráti kapcsolatokat építenek saját közösségükön és más közösségen belül is;
•    a határon túl élő magyar és más nemzetiségű fiatalokkal közös programokat szervezni.

Az együttes fenntartó nélküli kulturális egyesület. Tagjai olyan fiatalok, akik szívesen vállalják szabadidejükben a nehéz, fáradságos próbákat, és ez által segítik a magyar néphagyományok továbbélését. A folyamatos munka anyagi fedezetét a tagok által fizetett tagdíj, valamint pályázatokon nyert támogatások biztosítják.
A három csoport rendszeres munkájának a Csapókerti Közösségi Ház ad otthont.
Évi 40-50 fellépésük zöme jótékonysági műsor. Több fesztivál nagydíja és nívódíja fémjelzi az elmúlt időszak sikerességét. Minden évben megismerkedhettek egy-egy ország nevezetességeivel, kultúrájával.
Novemberben és márciusban fürdőzhettek a normandiai tengerparton, de a Fekete- tenger, Földközi-tenger kellemes vizében is megmártóztak, átélhették a hajnali hamburgi piac hangulatát, jártak az ezer-tó országában, megismerték az olasz, holland, francia és finn fesztiválok hangulatát, valamint Róma, Párizs, Rouen, Velence, Helsinki nevezetességeit. Több ízben részesülhettek a határon túl élő magyarok szeretetében Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban egyaránt.

Honlap: http://fonixneptanc.hu/
Főbb díjak:
Hajdú-Bihar Megyei Néptáncfórum Nagydíja 1993, 1997
Hajdúböszörmény Város Vándordíja 1994
Nagykállói Nemzetközi Fesztivál Nívódíj 1996
XXII. Kállai Kettős Néptáncfesztivál Menettánc-verseny győztese 2005
Civil-díj Koppányi István Emlékére 2006

Törökné Csécs Lenke művészeti vezető főbb elismerései:
Csokonai-díj 2000
Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Pedagógiai Díja 2008
Az Év Önkéntese Hajdú-Bihar Megyében 2011

 

Főnix Irodalmi Kör

Helyszín:  Újkerti Közösségi Ház/ Fszt. 6-os klubterem
Időpont: hónap 2. szombat 9.00-12.00
Vezető neve: Mag Imre

A csoport az AKIOSZ-ból (Alkotó Képzőművészek és Írók Országos Szövetsége) való kiválása után 2009 őszétől működik Főnix Irodalmi Kör néven. Jelenlegi tagsága 25 fő. A tagok között prózaírók, versírók és meseírók vannak, akik rendszeres résztvevői különböző rendezvényeknek (nyugdíjas találkozó, irodalmi összejövetelek, farsangi bálok,) versenyeknek és kiírt pályázatoknak.
FŐNIX DALA címen újságot is szerkesztenek, melyet maguk jelentetnek meg negyedévente és eljuttatják az ország valamennyi részébe.
Szeretettel hívnak és várnak minden irodalom iránt érdeklődő, alkotni vágyó fiatalt és időset egyaránt.

Guzsalyas Néptánc Együttes

Időpont: szombati napokon egyeztetés szerint
Vezető: Kovácsné Milu Bernadett
Helyszín: DMK Józsai Közösségi Ház

Kutatják a Kárpát-medence tájegységeinek néptáncait, népviseleteit. Koreográfiákat állítanak össze, ezekből fellépéseket vállalnak a rendezvényeken. Alkalmanként táncházat tartanak gyerekeknek, felnőtt érdeklődőknek.

Hangbújócska Zenebölcsi

Helyszín: Homokkerti Közösségi Ház 
Időpont: hétfő 10.45-11.45 óráig
Vezető: Nagyné Lövei Lilla zenetanár

Részvételi díj: 3500 Ft/5 alkalom

Hangbújócska  zenebölcsi és játszóház várja a babákat (3 hónapostól 3 évesig), szülőket, nagyszülőket, várandós kismamákat, akik dallal, mondókákkal, ölbeli játékokkal szeretnék segíteni gyermekük egészséges fejlődését. A kicsik játékos formában ismerkednek a különböző hangszerekkel, a közös játékok segítik a közösségbe való könnyed beilleszkedésüket.

 

Homokkerti Hegedűsök

Helyszín: Homokkerti Közösségi Ház
Időpont: hétfő, kedd, szerda, csütörtök 16.30-18.00
Vezető: Bíró Imre zenetanár

Kezdő és haladó oktatás egyéni és csoportos foglalkozással.

 

Ifjúsági Utcaszínházi Csoport

Helyszín: DMK Csapókerti Közösségi Ház, DMK Csapókerti Közösségi Ház Polgár utcai telephelye
Időpont: hétfő: 14.00-16.00
Vezető: Új Judit
Alakulás éve: 2010

A csoport 2011-ben jött létre debreceni középiskolás és egyetemista fiatalokból az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház ifjúsági csoportjaként. Cél: különféle utcaszínházi technikák elsajátítása, előadások létrehozása, csapatépítés, a fiatalok közösségének megerősítése. A csoport tagjai többször felléptek a DMK rendezvényein önálló műsorral és az ORT-IKI Bábszínházzal közösen is.

 

Karády Katalint Kedvelők Klubja

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház
Időpont: minden hó 1. k.: 16.00-18.00
Vezető: Soós Judit

Talán kevesek tudják, de igaz, hogy több mint 70 évvel ezelőtt (1943. január 23-án) a rajongók, tisztelők tábora határon innen és túl klubokat hozott létre Karády Katalint Kedvelők Klubja néven. Ez a tény Karády Katalint örömmel töltötte el, egy-egy klub meghívásának boldogan tett eleget, énekelt is.
A fentiek ismeretében született az az elhatározásunk - amely egyben célként is megfogalmazódott bennünk – hogy akik ma is őrzik emlékét, tisztelettel gondolnak rá, művészetének elkötelezett hívei, rajongói (köztük mi is) újraélesztjük a XXI. században a Karády Katalin legendát. Ezt a csodálatos, kivételes örökséget, mintegy stafétabotot az elődeinktől átvesszük és életre keltjük, életre hívjuk, újragondoljuk a klub működését és létjogosultságát. E nagyon nehéz, de egyben csodálatos feladatnak a megvalósítására vállalkoztunk, amikor útnak indítottuk, megalakítottuk Debrecenben a Karády Katalint Kedvelők Klubját.
Szándékunk felébreszteni, ébren tartani, a mai generáció számára is elérhetővé, megismerhetővé, szerethetővé tenni mítoszát, újra hallhatóvá tenni évtizedekig betiltott szomorúan édes dalait. Váljon e századi kultúránk részévé, átörökítve mindazt, amit az ő művészete saját korában jelentett, amilyen értékeket hordozott, képviselt művészete, embersége. Azok számára, akik szeretik és ma is szívesen emlékeznek búgó hangjára – vagy voltak olyan szerencsések, hogy még esetleg személyesen is láthatták-hallhatták őt, találkozhattak vele – lehetőséget, alkalmat szeretnénk adni arra, hogy a Karády Katalint Kedvelők Klubjának aktív tagjai lehessenek, megoszthassák velünk élményeiket.  
A debreceni alapító tagok első alakuló klubfoglalkozását 2014. február 5-én tartottuk az Újkerti Közösségi Házban és a havonkénti rendszerességgel jelentkező klubfoglalkozásokon már két ízben vetítettünk Karády Katalin filmet: a Halálos tavaszt és az Ópiumkeringőt.
A klubprogramok közül kiemelt helyen szerepelt 2014. május 11. Ez történelmi dátum, jeles  nap a  mi  emlékezetünkben, hiszen Karády  Katalin 1940-ben ezen a  napon lépett fel Debrecenben az Aranybika Szállodában. Erre a sikerre, erre a különleges eseményre emlékeztünk 2014. május 11-én az Aranybika Szálló Üvegtermében megrendezett „Május éjszakán” című emlékkoncerten. Ezen az estén a halhatatlan legendát az országos Karády  Katalin énekverseny döntőse, Soós Judit idézte meg óriási sikerrel. Az est háziasszonya Sándor Judit volt.  Ennek folytatásaként május 15-én Budapesten az emlékkoncertünkből válogattunk részleteket a Karády Katalin Múzeum Kávéházban.
A Karády Katalint Kedvelők Klubja továbbra is sok szeretettel várja az érdeklődők jelentkezését a minden  hónap első  szerdáján 16  órakor kezdődő klubfoglalkozásokra.      

Kenguru Tánccsoport

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: hétfő 16:30 – 19:30, kedd: 15.30-19.30, csütörtök: 15.30-18.00
Vezető neve: Szarvas Ferenc
Alapítás éve: 1993

Céljuk: minél több gyerekkel megszerettetni ezt a látványos, dinamikus, akrobatikus elemekkel díszített táncot; kinevelni olyan versenyzőket, akik a dobogóra állhatnak, akikre büszkék lehetünk.
A sportegyesület 1993-ban alakult Egerben, az akrobatikus rock and roll-ért rajongó és azért tenni is akaró tagok együttműködésével. Egyesületük fő tevékenységi köre az akrobatikus rock and roll oktatása. Több Világbajnoki és Európa Bajnoki döntős párt sikerült kinevelni Szarvas Ferenc irányításával. Egerben nem csak versenyzők nevelődtek, hanem több Világkupát, Világbajnokságot és Nemzetközi versenyt sikerült a Kenguru Tánc- Sportegyesületnek pályázat útján elnyerni és sikeresen megrendezni. Az egyesület 1993-tól több éven keresztül a legeredményesebb rock and roll sportegyesület volt Magyarországon.
A sportegyesület székhelye 2005-től Debrecenben van, ahol új erővel, több éves szakmai tapasztalattal kellett egy már régóta működő sportegyesületet újjáépíteni. Az Egerben maradt versenyzőket a volt tanítványok - akikből jó edzők lettek - készítik fel nap, mint nap a versenyekre.
Az akrobatikus rock and roll, mint versenysportág páros és lányformációs kategóriából áll. A Kenguru Tánc- Sportegyesületben mind páros, mind lányformációs kategóriában vannak versenyzők.

Honlap: http://www.kengururrc.hu/

 

Maróthi György Pedagógus Kórus

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház
Időpont: szerda 17.00-19.45
Vezető neve: Erkel Ferencné
Karnagy: Dobos Gyöngyi

A Maróthi György vegyeskart 1959-ben alapította Czövek Lajos főiskolai tanár, karnagy.
1988-tól 20 éven keresztül Kéryné Mészáros Mária és Kéry Mihály, Fasang Árpád-díjas karnagyok vezették.
2009-től 2011 végéig Pálinkás Péter, Magyar Örökség-díjas,a Kultúra lovagja címmel kitüntetett karnagy, a debreceni Csokonai Színház karigazgatója irányította a szakmai munkát.
2012. szeptember 1-jétől Dobos Gyöngyi karnagy vezetésével működik.
A kórus rendszeresen énekelt és énekel hazai és külföldi rendezvényeken, versenyeken.
Oratórikus művek előadása, színházi közreműködések színesítik műsorukat.
                             
2000 óta pl.     Mozart: Requiem (CD felvétel is készült) - Szent Anna templom
                      Haydn: Nelson mise, Mátyás templom, Budapest
                      Beethoven: IX. szimfónia, Szent Anna templom
                      Brahms: Schincksalslied                      
                      Puccini: Messa di gloria, Kossuth utcai református templom
                      Liszt: Via Crucis (2009) Szent István Bazilika, Budapest
                      Hidas Frigyes: Requiem (2010) Debrecen, Aranybika Bartók terem

Színházi közreműködésük: Orff: Carmina burana, Kodály: Székely fonó, Verdi: Aida (2009-2010)
Több ízben kaptak előadói első, ill. közönség díjat. pl. (Nagyszombat 2004 )
4 db CD lemezt adott ki a kórus: 1. Mozart: Requiem
                                                2. Karácsonyi dallamok
                                                3. A Maróthi kórus műsoraiból                                                        
                                             4. 20. sz-i kórusművek és Kéry Mihály kórusműveiből  
                                                készült válogatás

2006-ban Debrecen városától Csokonai-díjat kapott szakmai munkája elismeréseként.
Minden évben különös várakozással készülnek és szeretettel járnak a Pedagógus Kórusok Országos Találkozójára, ahol mindig megszólaltatják névadójuk, Maróthi György, ill. egy-egy magyar zeneszerző művét is. (Utóbbi helyszínek: 2008 Gyöngyös,  2009 Jászberény,  Budapest, 2010 Hajdúszoboszló, 2011 Szekszárd, 2012 Pápa, 2013 Komárom )
2010-ben az Erkel Év 2011-ben, a Liszt Év tiszteletére az Ő műveikből is válogattak, s tűztek műsorukra jó néhányat.
Rendszeresen vesznek részt Debrecen város kulturális életében, vagy tartanak jótékonysági hangversenyt a rászorultak megsegítéséért.
Szívesen ápolnak baráti kapcsolatokat magyarországi és külföldi kórusokkal. 2011 július elején Székelyudvarhelyen jártak, énekeltek kórustalálkozón.
A 2013-14-es évek fontos évfordulók a kórus életében.
2013-ban volt 25 éve, hogy a kórus pedagóguskórusként is létezik, s 2014-ben a kórus fennállásának 55. évfordulóját ünnepli.

 

Mazsorett csoport

Helyszín: Józsai Közösségi Ház
Időpont: hétfő, szerda: 17.30-18.30
Vezető neve: Románné Kovács Annamária

A  mozgást  és a zenei érzéket együttesen fejlesztő foglalkozásokon többfajta koreográfiát is tanulnak a gyerekek. A 10-14 éves korosztály országos versenyein rendszeresen szerepelnek, több arany minősítést is szereztek.

A Józsai Mazsorett csoport 2008 őszétől működik az intézményben. A csoport vezetője az edzéseken külön hangsúlyt fektet a tánc alapjaira, a helyes testtartásra, a megfelelő erőnlét és állóképesség kialakítására, valamint a pontos bottechnika elsajátítására.
Jelenleg két mazsorett csoport működik a közösségi házban, a Csillag csoport és a Muskétások.

Csillag csoport (Kis csoport)

A kis mazsorettesek zöme 2012 szeptemberében kezdett el érdeklődni a botforgatás iránt, de idén szeptemberben is csatlakoztak a csapathoz. Az óvodás lányok ez év során elsajátították a mazsorett alapjait és a botforgatás technikáját

Muskétások (Nagy csoport)

Az iskolás lányok évek óta dolgoznak együtt. A kisiskolás táncosok egyre nehezebb elemeket, dobásokat sajátítottak el az évek során, látványosabb mozgások kivitelében. A táncos lábú lányok egyre összeszokottabbak és elevenebbek, így még hangulatosabban telnek az edzések.

 

 

 

Mazsorett csoport

Helyszín: Nagymacs Közösségi Ház
Időpont: hétfő, péntek: 16.00-17.00
Vezeti: Tóth Mária

A csoport vezetője maga is versenytáncos. Számtalan elismeréssel rendelkezik. A helybeli gyerekek mellett, más városrészekből is érkeznek gyerekek és fiatalok, akik botos, pompomos, zászlós foglalkozásokon csiszolhatják tudásukat.

Néptánc foglalkozás gyerekeknek

Időpont: hétfőnként: 17.15-18.15
Vezető: Varga Luca és Deák Viktor
Helyszín: DMK Józsai Közösségi Ház

Az óvodás korúaknak szervezett foglalkozásokon a gyerekek megismerkednek a néptánc alapjaival, a magyar népzenével, népi hangszerekkel, népdalokat, népi játékokat  tanulnak.

 

ÖRDÖGSZEKÉR Ifjúsági Népzenei Együttes

ÖRDÖGSZEKÉR Ifjúsági Népzenei Együttes
Vezető: Kovács Csaba
Időpont: szerda: 16.30–19.00, péntek:16.30–18.00
Helyszín: DMK/ÚKH 105-ös terem


Az együttes célja: megismertetni és megszerettetni a gyerekek körében közvetlen környezetük népzenéjét, az autentikus citerazenét. Fontos, hogy olyan szinten sajátítsák el a hangszer használatát, hogy később a tagok is tovább tudják adni a megszerzett tudást.
A jelképünk az „Ördögszekér”, egy virág a „Mezei Iringó”, amelyet ha a pusztában fúj a szél, kóróját görgeti, és közben elszórja magvait. Hasonlóképpen a gyerekek, akik felszállnak erre a képzeletbeli szekérre, megtanulnak énekelni, citerázni, hogy később átadhassák tudásukat, mint az elszórt magvakat a következő tanulni vágyóknak.

 

Rozmaring Népdalkör

Helyszín:  Újkereti Közösségi Ház/204-es Klubterem
Időpont: szerda 13.00-15.00
Vezető neve: Géczi Lászlóné
Zenei vezető: Baltavári Ildikó

A népdalkör 2000-ben lett önálló. Zömmel szűkebb hazánk, a Hajdúság népdalait tűzik műsorukra, de más tájegységek dalait is szívesen éneklik.
Többször megmérettették magukat, utoljára a KÓTA Országos Népzenei Minősítőn  Ezüst fokozatot értek el.Szeretnek énekelni, részt vesznek minden olyan programon, ahol a magyar népdalokat népszerűsíteni lehet, vagy jó hangulatot kell teremteni.
Énekelnek népzenei találkozókon, idős otthonokban, összejöveteleken. Mindenütt szívesen és szeretettel fellépnek, ahová hívják őket. 

  

Sol Oriens Kórus

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/ 204-es kamaraterem
Időpont: kedd, csütörtök 17.30-20.00
Vezető neve: Deményi Sarolta

A kórus 1990-ben alakult zeneszerető, zeneileg képzett fiatal értelmiségiekből és egyetemi hallgatókból, céljuk a magas szintű muzsikálás sokféle stílusban. Énekelnek templomi kórusmuzsikát az elmúlt évszázadokból éppúgy, mint kortárs darabokat, spirituálékat sőt könnyűzenei feldolgozásokat is. Külföldi utazásaik során a magyar kultúrát is megismertetik más országok lakóival. Jártak már Angliában, Dél-Afrikában, Ausztriában, Egyiptomban, a Hawaii szigeteken, Erdélyben, Spanyolországban, Máltán. A Bartók Béla nemzetközi kórusversenyen kétszer kaptak második díjat, Spanyolországban pedig harminc kórus közül lettek az első helyezettek. A kórus sok olyan tevékenységet végez magas színvonalon, mely ritkaságszámba megy amatőr együtteseknél. Négy hanglemez felvételük van, melyből egyet, melyen 17-18. századi Magyarországon élt egyházi kismesterek művei hallhatók, ki is adott. Kiadatlan hanganyagaik között szerepel Bach kantáta és számos spirituálé.
A Sol Oriens majdnem minden évben megrendezi önálló hangversenyét - minden alkalommal új műsorral lépnek fel -, Adventkor a Kistemplomban, tavasszal pedig a Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében a Debreceni Egyetemi Aulájában. 
1990 óta közel 250 hazai koncertjük volt, s ezek többségén önállóan léptek fel. Rendszeresen meghívást kapnak rádiófelvételekre a Bartók Rádió 6. Stúdiójába.

Fontosabb fellépéseik:

1992-ben egy angol kórus vendégeként három koncertet adtak Angliában.
1993-ban meghívást kaptak a Dél-Afrikai Köztársaságba, ahol a 8000 résztvevőt számláló Eistedfodd fesztiválon léptek fel.    
1996-ban Debrecenben részt vettek a nemzetközi hírnévnek örvendő 17. Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen, és a vegyeskórusok kategóriájában elnyerték a második díjat.
1996-ban - a Kairói Opera meghívására - Kairóban és Alexandriában koncerteztek.
1997-ben az ausztriai Spittalban rendezett Chor Wettbewerb versenyen a folk kategóriában harmadik díjat nyertek, a klasszikus kategóriában negyedik helyezést értek el. 
1999-ben - repertoárjukat új irányban bővítve - részt vettek a 45th International contest of Habaneras and Polyphony fesztiválon a spanyolországi Torreviejában. A Polyphony kategóriában első helyezést értek el.
Akárcsak korábban, 1998-ban ismét második helyezést szereztek a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen.
2000-ben meghívás alapján részt vettek a The Third Annual Hawai'i International Choral Festival előadásain, szemináriumain, mesterkurzusain és felléptek Herman Suter Le Laudi di San Francesco d'Assisi c. oratóriumának közös előadásán. Ez volt egyébként a ritkán játszott mestermű első professzionális előadása az USA-ban. Ugyanezt a darabot saját szervezésben, debreceni zenekar kíséretében előadták a Debreceni Egyetemen is. Emellett két másik koncertet is adtak Hawaii-on.
2002. őszén Máltán a nemzetközi kórusversenyen harmadik helyezést értek el.
2003. tavaszán a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny kamarakórus kategóriájában negyedik helyezést értek el.

SZENIOR ÖRÖMTÁNC

Vezeti: Bodrogi Éva táncoktató
Időpont: keddenként 11.00-12.00
Helyszín:DMK Újkerti Közösségi Ház 204-es terem

A szenior örömtánc első oktatói csoportját Magyarországon most képezi ki.
E tánc mozgásanyagát az idősebb korosztály számára gyógytornász-koreográfus dolgozta ki. A tánchoz nem kell partner, a résztvevők csoportban, szólóban,  partnereiket váltva táncolnak. Ezért ez jó közösségteremtő alkalom is. Oldja a magányt, ellenszere a depressziónak, hiszen oda-odabólogatnak mosolyogva a többi partner felé. Mivel kötött koreográfia, ezért nem csak az erőnlétet fejleszti, de megdolgoztatja az agyat is. A ritmus és a mozgás összhangja felszabadítja a boldogsághormonokat. Reményeik szerint itt is sikeres lesz a világ 14 országában 40 éve működő mozgásforma. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.   

 

 

Szerenád Zenekar

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház 105-ös klubterem
Időpont: hónap 3. szerda 16.00-18.00
Vezető neve: Rózsa János

A zenekar 5 tagból áll: akusztikus gitáron, mandolinon, hegedűn, szintetizátoron (billentyűs), furulyán játszó nyugdíjasokból.
Rendszeres szereplői többek között anyák napi, Idősek napi és karácsonyi programoknak.
Fellépői voltak már a Cívis Korzónak is.  Debrecenen kívül Mikepércsen , Nyíregyházán, és Szolnokon is vendégszerepeltek már.
Örömmel tesznek eleget felkéréseknek rendezvényekre, ahol a szórakoztató zene szinte minden műfajával fellépnek.
 

Szivárvány Mozgás Szín Csoport

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/204-es terem
Időpont: kedd 12.00-14.00
Vezető: Majzik Ilona

A Szivárvány Játék és Mozgásszín a Debreceni Művelődési Központ támogatásával többségében nyugdíjasok közreműködésével létrejött művészeti csoport.
A csoport célja az idős emberek kulturális programjain való színvonalas szórakoztatás, példamutatás és lehetőség nyújtás mindazoknak, akik hisznek abban, hogy nyugdíjas korban is létezik értelmes, hasznos időtöltés, szórakozás. Tevékenységükbe belefér az ének, tánc, próza, vers, komédia, paródia, egy szóval minden, ami az élet napos oldala felé terelgeti a munkában megfáradt embereket.

 

Táncos lábú szupernagyik

Helyszín: Újkerti Közösségi Ház/204-es terem
Időpont: kedd: 9.00-11.00
Vezető: Bődi Lászlóné

A Debreceni Nyugdíjas Egyesületnek 6 éve alakult a nyugdíjas hölgyekből álló tánccsoportja. A nyugdíjas hölgyeket olyannyira a tánc szeretete hozta össze, hogy a nyugdíjazásukig még hobbiból sem művelték.

Fejlődésüket jelzi, hogy az egyszerűbb táncok, a spanyolt tánc, a Macskák, a Surda és a cha-cha-cha után a country tánccal 2013-ban a Békésen megrendezett V. Országos Senior Táncversenyről Arany Minősítéssel” tértek haza.  

2014-ben a „Jöjjön ki Óbudára” című dalra koreografált táncukkal felléptek a Szeghalmon megrendezett versenyen. Okleveles elismerésben részesültek.

Az országos nyugdíjas Ki-mit-tud?-on a döntőbe jutottak. Jelenleg disco táncot és swinget tanulnak nagy lelkesedéssel. Rendszeresen szerepelnek az Egyesület programjain, részt vesznek az évenként megrendezésre kerülő Táncfesztiválokon. Még a Humorfesztiválon is tudnak minden évben újat nyújtani. 2013 októberében, az Idősek Hónapja rendezvénysorozat gálarendezvényén, az Aranybika Szállóban is felléptek. Mindig örömmel szórakoztatják a nyugdíjas közönséget. Példájukkal buzdítanak mindenkit, hogy ebben a korban is lehet új dolgokba fogni, örömöt találni a táncban, a mozgásban. 

Társastánc

Időpont: csütörtök: 19.00-21.00
Vezető: Kacsora Tamás
Helyszín: DMK Józsai Közösségi Ház

A csoportban a régi tánciskolák hangulatát idézve a klasszikus táncok lépéseit, koreográfiáját tanulhatják meg, gyakorolhatják a résztvevő párok.

 

Zeneoktatás

Időpont: kedd: 16.15-17.15
Vezető: dr. Borosné Toplenszki Tímea
Helyszín: DMK Józsai Közösségi Ház

A Muzsikáló Egészség Alapítványi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény népzene szakos tanulói számára folyik zeneoktatás. A zeneórákon résztvevő tanulók rendszeresen fellépnek a Józsai Közösségi Ház rendezvényein, közösségi programjain.

Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: 4024 Debrecen, Piac utca 22.
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2019 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.