4024 Debrecen, Piac utca 22.
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
DMK Csapókerti Közösségi Háza
Bokréta Foltvarró Kör

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: szerda 17.00–19.00
Vezető: Papp Sándorné
Alakulás éve: 1994

„A foltvarrás (patchwork) nekünk játék, munka, kikapcsolódás, alkotás, terápia, hagyománytisztelet, örömszerzés, önképzés, önmegvalósítás, barátok és sok-sok szeretet.”

A Bokréta Foltvarró Kör célja a foltvarrás (patchwork) megismertetése és magas színvonalú művelése. Ez a kézműves tevékenység sokáig nem volt ismert Magyarországon, illetve csak szűk körben foglalkoztak vele. Foltvarrással mindenféle környezetet szépítő munka készíthető. Fejleszti a színérzéket, pontosságot, a közösségi szellemet, hiszen legtöbb munkát együtt készítik el.

A kör tagjai többségében középkorú nők, több pedagógus is dolgozik a csoportban, akik iskolai munkájukban is felhasználják az itt szerzett ismereteket.

A kör országosan elismert színvonalon dolgozik. Több önálló és csoportos kiállításon vettek részt. Tagjai a Magyar Foltvarró Céhnek, melynek első könyvében nagy számban jelentek meg munkáik.  Rendszeresen készítenek jótékony célokra foltmunkákat, adományokat. Hajdú-Bihar megye számos településén volt már kiállításuk, több régi tagjuk vezet a városban vagy vidéken tanfolyamot, szakkört, tart módszertani bemutatót. Külföldön Szlovákiában és Franciaországban állítottak ki.

 

Csapókerti Gitár Klub

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: péntek: 17.00
Vezető: Papp Sándor
Alakulás éve: 2010

A Csapókerti Gitár Klub 2010-ben alakult dr. Papp Sándor klasszikus gitárművész kezdeményezésére. Célja megismertetni, népszerűsíteni, oktatni a ma méltán népszerű gitározást, gitárzenét. A heti rendszerességgel megrendezett foglalkozások alkalmával az egyéni tanulás mellett az együtt zenélés és a kamarazene is fontos szerepet kap. A társas együtt muzsikálás a közösség kedvelt formációja, melyen a különböző zenei korok hangulatát idézi fel a reneszánsztól, a mai kor pop-rock stílusáig.  

Csapókerti Gombász Klub

A CSAPÓKERTI GOMBÁSZ KLUB JELENLEG SZÜNETEL

 

 

Csapókerti Kertbarát Kör

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: kéthetente csütörtökön 17.00-19.00 (nyári időszakban), 16.00-18.00 (téli időszakban)
Vezető: Dr. Sápi Levente

A Csapókerti Kertbarát Kör 1968-ban a csapókerti kiskert-tulajdonosokból alakult. A kör tagsága az idők folyamán természetesen változott, fiatalodott. Jelenleg tagságunk 63 főből áll, többségében kisnyugdíjas férfiak és néhány nyugdíjas hölgy alkotja a kört. Kéthetente tartják foglalkozásaikat, megalakulásuk óta a Csapókerti Közösségi Házban.
1968-2012 között megszakítás nélkül Balogh Zoltán kertészmérnök irányította a szakmai munkát. A kör 5 fős választott vezetőséggel rendelkezik. A vezetőség tagjai együtt a szakmai vezetővel és a tagsággal egy évre előre tervezik programjaikat, félévente pontosítják azokat.

A kör hagyományos tevékenységén kívül a tagok a múltban és a jelenben is részt vesznek a Csapókerti Közösségi Ház környékének és a Csapókerti Liget tér parkosításában. 2012-ben emlékfát ültettek a közelmúltban elhalálozott Kocsis Vince elnökük tiszteletére a Liget téri Civil Emlékparkba.   

A Csapókerti Kertbarát Kör foglalkozásainak témái a szőlő, gyümölcs és zöldségtermesztéssel, dísznövényekkel kapcsolatos elméleti szakmai ismereteket, gyakorlati tapasztalatokat öleli fel. Külön hangsúlyt helyeznek a legújabb növényvédelmi ismeretekre, de alkalmanként foglalkoznak a biogazdálkodás alapjainak megismerésével is. Ennek érdekében szakmai előadásokat (meghívott előadók, a körvezető előadásai és egyes tapasztaltabb tagok tájékoztatói), tapasztalatcseréket, gyakorlati bemutatókat, szakmai látogatásokat szerveznek és természetesen kertészeti kiállításokon vesznek/vettek részt, valamint időnként kertészeti kiállításon mutatják be terméseiket a Csapókerti Közösségi Házban.
Minden év februárjában megrendezik a Városi Borversenyt a Debrecenben működő kertbarát körök tagjai részvételével.
Félévkor és év végén családi mulatsággal egybekötve értékelik eredményeinket, kóstolgatják és minősítik egymás pálinkáját, borát.
 

Csapókerti Nefelejcs Természetjáró Klub

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: minden hó. 3. péntek: 15.00-17.00
Vezető: Szabó Edit

A Nefelejcs Természetjáró Szövetség debreceni csoportja 1952-ben alakult. Az akkori csoport foglalkozásait a 90-es évekig a Szalag- és Zsinórgyárban tartotta. 1994-től a Csapókerti Közösségi Házban találtak otthonra. A csoport létszáma 100 fő körül „mozog”, főleg nyugdíjasok alkotják, vezetőjük Sass Lászlóné. Elsősorban kirándulásokat, túrákat szerveznek az ország különböző pontjaira, több alkalommal a határon túlra is. Az őszi-téli időszakban foglalkozásaikat a DMK Csapókerti Közösségi Házában szervezik, előadásokat, úti beszámolókat tartanak a csoport tagjai, vagy meghívottkülső előadók.   A tagok nagyon sok önkéntes munkát végeznek Debrecenben és a Debrecen környéki erdőkben. A szemétszedés, erdőtakarítás, faültetés, a turista útvonalak karbantartása, útjelzések festése rendszeres programjaik közé tartozik. Egyik legnagyobb akciójuk az alakulás 50. évfordulóján szervezett 50 darab fa ültetése Bánkon.  Rendszeresen bekapcsolódnak a Csapókerti Baráti Kör Közhasznú Egyesület által szervezett takarításba a Liget téren, a csapókerti szemétszedésbe, a faültetésekbe.  Részt vesznek a közösségi ház nagyrendezvényein.  

Csapókerti Népi Díszítőművészeti Kör

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: hétfő 14.00–16.00
Vezető neve: Gönczi Antalné Tóth Aranka, a Népművészet Mestere hímző népi iparművész
Alakulás éve: 1976

Legjelentősebb elismeréseik: Gránátalma-díj 1985 és 1987, Kiváló Együttes 1987
     
A Csapókerti Közösségi Ház hosszú időn keresztül legeredményesebben dolgozó csoportja a Csapókerti Népi Díszítőművészeti Hímző Kör, amely 1976-ban alakult és nyugdíjas asszonyok a tagjai. Vezetője 22 éven keresztül Szabó Kálmánné Alexy Erzsébet népi iparművész, a Népművészet Mestere volt. 1999 januárjában egyik volt tanítványának, Gönczi Antalné Tóth Arankának adta át a kör szakmai irányítását.

A kör célja a tárgyi népművészetből a hímzés művészetének teljes megismerése, eredeti népművészeti munkák készítése és azok továbbterjesztése.
Fennállásuk óta több mint 60 kiállításon szerepeltek, nemcsak városunkban, hanem a megyei, területi és országos kiállítások rendszeres szereplői is. Külföldön több alkalommal megjelentek alkotásaik: Moszkvában, Litvániában, Lengyelországban, Csehszlovákiában, Japánban és Franciaországban.

 

Csapókerti Pávakör

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: hétfő 15.00–17.00
Vezető neve: dr. Szilágyi Lászlóné

Eredmények: KÓTA népzenei minősítő országos ezüst, 4 alkalommal országos arany, országos arany páva minősítés. Fennállásuk 40. évfordulójára CD-t készítettek.
Alakulás éve: 1969

A népdal szeretete tartja össze a Csapókerti Pávakört. Tagjai mindent megtesznek azért, hogy ápolják a néphagyományokat és felelevenítsék a kevésbé közismert népdalokat. A csoport jelenleg 29 főből áll, nyugdíjas nőkből és férfiakból. Vezetőjük 1977-től dr. Szilágyi Lászlóné.
Törekvésük, hogy sok értékes, feledésbe merült magyar népdalt ismerjenek, tanuljanak meg és stílusosan elő tudják adni az öt népzenei dialektusból válogatva. A Csapókerti Pávakör rendszeres résztvevője a megyei, regionális és országos népzenei találkozóknak. 2011 eleje óta citerakísérettel énekelnek.
Fennállásuk óta sok feledhetetlen élménnyel gazdagodtak. Számtalan emlékezetes fellépésben, versenyzésben, megmérettetésben volt részük. A pávakör tagjai a fellépéseken túl a próbák, szereplések idejére elfelejtik betegségeiket, fájdalmaikat. Lelkileg is támaszt nyújtanak egymásnak.

 

Csapókerti Süveg Citerakör

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: csütörtök 18.00–20.00
Vezető neve: Vatainé Facsar Veronika
Alakulás éve: 2011

A Csapókerti Süveg Citerakör a jelenlegi felállásban 2011 telén állt össze. Közös vonásunk a népzene szeretete, egymás tudásának tisztelete és alázat az elmúlt korok öröksége iránt. Szeretnék továbbéltetni az Alföld citerás hagyományát, ezért elsősorban bihari, szatmári, hortobágyi és Tisza-vidéki népdalokat tanulnak, adnak elő. Gyakran fellépnek a Csapókerti Közösségi Ház rendezvényein, de jártak már a Pocsaji Citeratalálkozón és a Mihály-napi nagyvásár hagyományőrző színpadán is.

 

Csapókerti szomszédsági önkéntes csoport

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: minden hó utolsó cs.: 16.30-18.00
Vezető: Pető Ibolya

Alakulás éve: 2003

2001-2002-ben Phare Access támogatással indult el a szomszédsági önkéntes program a Csapókertben. A felkészített önkéntesek a saját utcájukban, a lakókörnyezetükben élőknek nyújtanak információt, tanácsadást ügyes-bajos hivatali, közösségi ügyekben, valamint a szociális támogatásokkal kapcsolatban.
2014-ben a Csapókerti Baráti Kör Egyesület által elnyert Svájci Hozzájárulás segítségével megújult a szomszédsági önkéntes csoport a Csapókertben.

 

Debreceni Vadászgörény Klub

Időpont: minden hónap utolsó szombat: 16.00-18.00
Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Csoportvezető: Gáll Attila (30/386-9691)

A klub célja a debreceni vadászgörény tartók összefogása, szakmai segítése, találkozók, kiállítások, tanácsadások szervezésével.

Életfa Idősek Klubja

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: szerda 14.00–16.00
Vezető: Váradi Jánosné
Alakulás éve: 1986

Az Életfa Idősek Klubja tagjai nyugdíjasok, életkoruk 58-89 évig terjed. Legtöbben a Csapókert városrészben laknak és 10-15-25 éve járnak a Közösségi Házba, ezért elmondható, hogy ez egy valódi baráti közösség. Ismerik egymás családját, hobbiját, érdeklődési körét. Van közöttük kertbarát, nótaénekes, versmondó, költő, ügyes kézimunkázó, alkotó. Ezek az egyéni tulajdonságok mind megjelenhetnek és kiteljesedhetnek a klub életében.

Évente rendeznek műsoros estet, zenés-táncos mulatságot, készülnek a farsangra, bensőségesek a karácsonyi ünnepeik, névnaposaik köszöntése. Kirándulásokat szerveznek Debrecen kulturális, történelmi emlékeinek megismerésére, de Magyarország távolabbi tájaira is. Nem ritkák az előadások. Meghívott szakemberek által az egészséges életmód, a tudomány, vagy a művészetek témaköréről beszélgetnek.
Barátság, ismeretszerzés, szórakozás, kedves együttlét, ezt jelenti az Életfa Idősek Klubja, ahová szívesen várják az érdeklődőket is.

 

Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: szerda, péntek 15.00–21.00
Vezető neve: Törökné Csécs Lenke művészeti vezető
Alakulás éve: 1990

Csoportok: Csicsergő, Vadrózsák, felnőtt csoport

Az együttes 1990. október 2-i megalakulásakor három kiemelkedő célt tűzött maga elé:
•    a fiatalok minél szélesebb körével megismertetni a magyar néptánc hagyományait;
•    közösségi tevékenységeket szervezni, ahol a fiatalok baráti kapcsolatokat építenek saját közösségükön és más közösségen belül is;
•    a határon túl élő magyar és más nemzetiségű fiatalokkal közös programokat szervezni.

Az együttes fenntartó nélküli kulturális egyesület. Tagjai olyan fiatalok, akik szívesen vállalják szabadidejükben a nehéz, fáradságos próbákat, és ez által segítik a magyar néphagyományok továbbélését. A folyamatos munka anyagi fedezetét a tagok által fizetett tagdíj, valamint pályázatokon nyert támogatások biztosítják.
A három csoport rendszeres munkájának a Csapókerti Közösségi Ház ad otthont.
Évi 40-50 fellépésük zöme jótékonysági műsor. Több fesztivál nagydíja és nívódíja fémjelzi az elmúlt időszak sikerességét. Minden évben megismerkedhettek egy-egy ország nevezetességeivel, kultúrájával.
Novemberben és márciusban fürdőzhettek a normandiai tengerparton, de a Fekete- tenger, Földközi-tenger kellemes vizében is megmártóztak, átélhették a hajnali hamburgi piac hangulatát, jártak az ezer-tó országában, megismerték az olasz, holland, francia és finn fesztiválok hangulatát, valamint Róma, Párizs, Rouen, Velence, Helsinki nevezetességeit. Több ízben részesülhettek a határon túl élő magyarok szeretetében Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban egyaránt.

Honlap: http://fonixneptanc.hu/
Főbb díjak:
Hajdú-Bihar Megyei Néptáncfórum Nagydíja 1993, 1997
Hajdúböszörmény Város Vándordíja 1994
Nagykállói Nemzetközi Fesztivál Nívódíj 1996
XXII. Kállai Kettős Néptáncfesztivál Menettánc-verseny győztese 2005
Civil-díj Koppányi István Emlékére 2006

Törökné Csécs Lenke művészeti vezető főbb elismerései:
Csokonai-díj 2000
Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Pedagógiai Díja 2008
Az Év Önkéntese Hajdú-Bihar Megyében 2011

 

Ifjúsági Utcaszínházi Csoport

Helyszín: DMK Csapókerti Közösségi Ház, DMK Csapókerti Közösségi Ház Polgár utcai telephelye
Időpont: hétfő: 14.00-16.00
Vezető: Új Judit
Alakulás éve: 2010

A csoport 2011-ben jött létre debreceni középiskolás és egyetemista fiatalokból az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház ifjúsági csoportjaként. Cél: különféle utcaszínházi technikák elsajátítása, előadások létrehozása, csapatépítés, a fiatalok közösségének megerősítése. A csoport tagjai többször felléptek a DMK rendezvényein önálló műsorral és az ORT-IKI Bábszínházzal közösen is.

 

Kenguru Tánccsoport

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: hétfő 16:30 – 19:30, kedd: 15.30-19.30, csütörtök: 15.30-18.00
Vezető neve: Szarvas Ferenc
Alapítás éve: 1993

Céljuk: minél több gyerekkel megszerettetni ezt a látványos, dinamikus, akrobatikus elemekkel díszített táncot; kinevelni olyan versenyzőket, akik a dobogóra állhatnak, akikre büszkék lehetünk.
A sportegyesület 1993-ban alakult Egerben, az akrobatikus rock and roll-ért rajongó és azért tenni is akaró tagok együttműködésével. Egyesületük fő tevékenységi köre az akrobatikus rock and roll oktatása. Több Világbajnoki és Európa Bajnoki döntős párt sikerült kinevelni Szarvas Ferenc irányításával. Egerben nem csak versenyzők nevelődtek, hanem több Világkupát, Világbajnokságot és Nemzetközi versenyt sikerült a Kenguru Tánc- Sportegyesületnek pályázat útján elnyerni és sikeresen megrendezni. Az egyesület 1993-tól több éven keresztül a legeredményesebb rock and roll sportegyesület volt Magyarországon.
A sportegyesület székhelye 2005-től Debrecenben van, ahol új erővel, több éves szakmai tapasztalattal kellett egy már régóta működő sportegyesületet újjáépíteni. Az Egerben maradt versenyzőket a volt tanítványok - akikből jó edzők lettek - készítik fel nap, mint nap a versenyekre.
Az akrobatikus rock and roll, mint versenysportág páros és lányformációs kategóriából áll. A Kenguru Tánc- Sportegyesületben mind páros, mind lányformációs kategóriában vannak versenyzők.

Honlap: http://www.kengururrc.hu/

 

Magyar Kaktusz és Pozsgás Társaság

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: minden hó 3. szo.: 16.00-18.00
Vezető: Ficzere Miklós
Alakulás éve: 1962

Havonta ismeretterjesztő előadásokra várják a kaktuszok és pozsgás növények világa iránt érdeklődőket. Minden tevékenységüket a legmagasabb szakmai színvonal jellemzi: a Debreceni Pozsgástár kiadói, internetes honlapjuk cikkek, tanulmányok, fotók tárháza, havonta hírlevélben juttatják el a legújabb anyagokat a kaktuszok, pozsgások szerelmeseinek.
Honlapjuk: www.kaktusz-es-pozsgas-tarsasag.hu

 

Szatyor Klub

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház
Időpont: Keddi napokon 17 órától
Alakulás éve: 2014

Vezető: Kiss János

A Szatyor Klub célja a Szatyor Debrecen Egyesület értékeinek (fenntartható fejlődés, vegyszermentes termesztés, egészséges életmód, tudatos vásárlás) népszerűsítése, a Szatyor piac termelőinek és mások jó gyakorlatának megismertetése, terjesztése.

A Szatyor Debrecen Egyesület honlapja: www.szatyordebrecen.hu

 

Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: 4024 Debrecen, Piac utca 22.
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2020 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.