4024 Debrecen, Piac utca 22.
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Tégláskert

Debrecen város tégláskerti területe a város délnyugati részén található. Határai északon a budapesti vasútvonal, délen a Debreceni repülőtér, nyugati részén a szennyvíz, illetve szeméttelep, keleti oldalán a legelő, a valamikori orosz laktanya maradványaival.
A lakosság létszáma körülbelül 2500 fő. A kis számú őslakossághoz (akik földműveléssel és szőlőskertek művelésével foglalkoztak) a 30-as és 80-as években költöztek ki nagyobb hullámban, elsősorban vasutasok, illetve a nagyvárosban munkát találó emberek, akik falusias hangulatú településrészen kívántak letelepedni.
Az itt élő családok nagyobb része a református gyülekezethez tartozik és a nyolc éve átadott templomba jár istentiszteletre. A kisebb, katolikus közösségnek nincs temploma. A baptista felekezet is jelen van a városrészben. Ők üzemeltetik a Freedom Közösségi Házat.
Szinte az egész településrész közművesített, csak 1-2 utcába nincs még bekötve a szennycsatorna és nincs leaszfaltozva az út.
A fontosabb közintézmények - orvosi rendelő, gyógyszertár, védőnői szolgálat, családsegítő, bolt, fodrászat, kocsma - megtalálhatók itt, azonban postaépület (vagy mozgó posta) nincs, illetve a rendőrség is csak alkalmanként tart fogadóórát. (A közbiztonság elfogadható, lopásokra, besurranó tolvajokra van panasz.)
Egy felújításra váró játszótér és sportpálya található a városrészben, amelyet a református egyház működtet. Helyi vállalkozó üzemelteti a Gázvezeték utcai salakstadiont.
A település óvodájába (mely az Áchim András Úti Óvoda tagintézménye) közel száz kisgyermek jár, három csoportban.
Iskola az alacsony gyermeklétszám miatt már nem működik a városrészben.
Két lakásotthon és két átmeneti otthon is található a Tégláskertben.
A nyolcvanas évekig aktív(abb) közösségi élet zajlott az akkori könyvtárban, kultúrházban, amelyek azóta megszűntek.
Jelenleg, az ünnepkörökhöz kapcsolódva, a református egyház és a Tégláskertért Alapítvány kínál közösségi és családi programokat a lakosságnak.

Helyi fejlesztő:
Csikós Beáta művelődésszervező (csikos.bea@debrecenimuvkozpont.hu )

Helyi támogató szervezetek:
Két bejegyzett civil szervezet működik jelenleg. Csekéné dr. Hornyák Orsolya alapítványi elnök és a református egyház által közösen vezetett Tégláskertért Alapítvány és az Országos Családháló.hu - hoz tartozó Baba-Mama kör, melynek vezetője: Illés-Tóth Angéla. Ez utóbbi szervezetnek kettős célja van: egyrészt az édesanyák kimozdítása a négy fal közül, a közösséghez való tartozásuk segítése, másrészt óvodai előkészítő feladatokat látnak el.
A Tégláskertért Alapítvány az ünnepkörökhöz kapcsolódóan szervez alkalmanként bálokat és közösségi programokat.

Megvalósult programok:
Tégláskerti Családi Juniális: 2014. június 21.

A Debreceni Művelődési Központ a tégláskerti városrészben immár IX. alkalommal rendezte meg családi napját együttműködve a Tégláskerti Református Egyházkerülettel és a Tégláskertért Alapítvánnyal a református templom előtti játszótéren.
Délelőtt mazsorett csoportok, citera bemutató, furulya bemutató, bábszínház szórakoztatta a közönséget. A színpadi produkciók mellett folyamatosan kézműves foglalkozások, interaktív játszóház, ugrálóvár, állatsimogató, pónilovaglás, arcfestés, szekerezés is várta az érdeklődőket. A templomban ping-pong verseny, a könyvtárban pedig rajzverseny zajlott. Volt tűzoltó-bemutató, kutyaiskola-bemutató és óriás sakktábla is várta a játék iránt érdeklődőket.
A Tégláskerti Református Egyházkerület tagjai bográcsban slambucot készítettek.
A rendezvényen közel 500 fő vett részt.

 

Tégláskert
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: 4024 Debrecen, Piac utca 22.
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2020 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.