Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
TISZTA FORRÁS HÍMZŐ KÖR 40 ÉVES JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA
DMK Belvárosi Közösségi Háza
2015. Szeptember 04. - 2015. Október 02.

Megnyitó: szeptember 4-én, 17 órakor
Köszöntőt mond: Danku Attila, DMJV Kulturális Bizottságának elnöke 
Megnyitja: dr. V. Szatmári Ibolya néprajzkutató
Helyszín: Belvárosi Galéria

1975 októberében alakult 12 fővel a szakkör a Hajdú Volán könyvtárában Papp Lajosné könyvtárvezető és Lyackovics Józsefné szakkörvezető szervezésével. A kör a Hajdú Volán Hímző Kör nevet viselte egészen 1993-ig, a tagok nagy része is a Volán dolgozói közül került ki. 
Rendszeresen részt vettek a pályázatokon, minden évben kiállításon mutatták be az elkészült hímzéseket. Az amatőr alkotók pályázatát minden évben meghirdették, ahol a Volán-dolgozók több alkalommal is első díjat nyertek.   
Szakszervezeti pályázatot Dunaújvárosban hirdettek az 1980-as években amatőr szakkörök és egyéni alkotók részére. Több alkalommal szakköri I. és II. díjat, valamint egyéni I-II. díjat is nyertek. 1983-ban az Országos Népművészeti Pályázaton, Nyíregyházán II. díjasok lettek.  1985-ben szintén az ONKP-on (Nyíregyháza) I. díjasok lettek a Zobor-vidéki hímzésekkel. Rendszeresen jártak 1983–1995-ig a Zobor-vidékre gyűjtő útra, ahol már családtagként fogadták őket Nyitra-Gerencséren, Kolon, Lédesen, Csitáron.  
A Déri Múzeum részére több viseleti darabot készített Báthoriné Gém Eszter és Molnár Tiborné. 
Kiváló Együttes címmel is rendelkeznek.  
Hazánkban és a határainkon túl is rendeztek kiállításokat pl.: Debrecenben, Budapesten, Polgáron, Pécsett, Szolnokon, Nyíregyházán, Álmosdon, Létavértesen, Lengyelországban, Japánban, Szlovákiában, Romániában. 
Az 1980-as években 8 olyan szakköri tag is volt, akik szakkörvezetői engedéllyel rendelkeztek és szakkört vezettek. 
Nagyon sok segítséget kaptak a kirándulásokhoz és a gyűjtőmunkákhoz a Volántól, akik kedvezményes áron a rendelkezésükre bocsátották a járműveket. 1992-ben búcsút vettek a Volán-könyvtártól, mivel a lehetőségek egyre szűkösebbek lettek. Idővel a könyvtár is megszűnt.  
1993-tól a Pedagógus Művelődési Ház biztosította a szakkör további működését. Lyackovics Józsefné korára hivatkozva átadta a szakkör vezetését Molnár Tiborné Magdinak. Mivel helyet változtattak, úgy döntöttek, hogy nevet is változtatnak. A Tisza Forrás Hímző Kör nevet vették fel.
2004-ig minden évben rendeztek kiállítást a Pedagógus Művelődési Házban. Rendszeresen részt vettek a rendezvényeken, kiállításokon. 
Sajnos 2004-ben a Pedagógus Művelődési Ház is bezárt, újra helyet kellett váltaniuk, így az Újkerti Közösségi Házba kerültek. A helyszín sok szakköri tag számára nehézkes volt a közlekedés miatt, így 2006-tól (mind a mai napig) a DMK Tímárház - Kézművesek Házában tartják foglalkozásaikat. Létszámuk változó, sajnos nagyon nehéz a fiatalokat bevonni a munkába. Az alapító tagok közül már csak 1 aktív van. Foglalkozásaikat hetente egyszer, csütörtökönként, 14–16 óráig tartják. Minden évben egyszer közös kiránduláson vesznek részt. Egy alkalommal pedig szakmai gyűjtő úton. 

Eddig elért eredményeik, díjaik:  
•    Szakszervezeti díj: I-II-III. díj csoportban és több egyéni díj a szakkör tagjainak
•    Volán-dolgozók I-II. díja több alkalommal
•    1986. KSZDSZ művészeti díj
•    ONKP: I-II-III. díj és több különdíj (Gránátalma-díj)
•    Kis Jankó Bori-pályázaton különdíjak
•    1989. augusztus 20-án Kiváló Együttes
•    100 Rózsás hímző pályázaton különdíjak 
•    Vasutas dolgozók amatőr pályázatán, Nagykanizsán: III. díj
•    Csoportos: különdíj és több egyéni I-II-III. díj

2003-ban a Vasutas Szakkör is úgy döntött, hogy csatlakozik a Tisza Forrás Hímző Körhöz. Nagy szeretettel fogadták a döntésüket úgy érezték, mind a két fél részéről jó döntés volt.
A szakköri tagok igen aktívak nem csak a hímzésben, de a csipkeverés, kötés, horgolás területén is jártasak. Igen fogékonyak minden kézműves tevékenységre. Molnár Tiborné, Magdika 22 éve vezeti a szakkört. Mint mondja, nagyon jó a csapatszellem, erős az összetartozás tudat. Folyamatosan továbbképzik magunkat országos és helyi továbbképzéseken. Várják az új tagokat, akik szeretik a csapatmunkát és a hímzés minden fortélyát szeretnék elsajátítani. 
A csoport célja: megismerni a magyar hímzéskultúra hagyományait, megtanulni technikáit, terjeszteni hagyományait, és a mai kor ízlésének megfelelően feldolgozni, alkalmazni. Összefügg ezzel a céllal sok részcél is pl.: ízlésnevelés, a szabadidő helyes eltöltése, néprajzi ismeretek szerzése stb.

Szakkörvezető: Molnár Tiborné Magdi
    Király Zsiga- díjas hímző népi iparművész

A kiállítás kísérő rendezvényei:
•    Szeptember  7.,  15-17 óráig: Tárlatvezetés
•    Szeptember 14., 15-17 óráig: Zsinórcsipke varrása
•    Szeptember 21., 15-17 óráig: Vert csipke bemutató
•    Szeptember 28., 15-17 óráig: Hímzésbemutató

 


 

TISZTA FORRÁS HÍMZŐ KÖR 40 ÉVES JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.