Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
dmk@debrecenimuvkozpont.hu
06 (52) 413 - 939
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
A MEDGYESSY FERENC KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖR 70 ÉVES JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA
DMK Belvárosi Közösségi Háza
2017. Augusztus 09. - 2017. Szeptember 01.

Augusztus 9.–szeptember 1.
A MEDGYESSY FERENC KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖR 70 ÉVES JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA 
Megnyitó: augusztus 9-én, 17 órakor 
Helyszín: Belvárosi Galéria

KEZDETEK – MESTEREK – STÚDIUMOK.
70 ÉVES A MEDGYESSY KÖR
Visszatekintő csoportos kiállítás a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola 70. évfordulója alkalmából.

Időpontja: 2017. augusztus 9.–szeptember 1.
Megnyitó:  augusztus 9-én, 17 órakor
Helyszín: Belvárosi Galéria

Az 1947-ben létrehozott első debreceni Képzőművészeti Szabadiskola (1967-től Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola) kezdettől legfőbb feladatának tekintette a régió (Hajdú-Bihar megye, Debrecen) vizuális kultúra területén tapasztalható hiányainak csökkentését/megszüntetését és a képzőművészet ún. „szabadművelődés” keretei között történő oktatását, népszerűsítését.
Meg kell jegyezni, hogy a köri tevékenység visszatekintő bemutatásának kiemelt helyi, művelődéstörténeti értéke is van. „A szabadművelődés a kulturális demokrácia első kísérleti megvalósítója volt hazánkban, így Debrecenben is. 1944 és 1948 között városunkban legalább 37 művelődéssel (is) foglalkozó egyesület működött: műkedvelő csoportok, művészeti baráti körök, olvasókörök, politikai-társadalmi csoportosulások és tudományos társaságok. Évente négy-öt tárlat rendezésével terjesztették, népszerűsítették a képzőművészeti kultúrát. Országos színvonalra emelkedett a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Stúdió, mely ma is a debreceni amatőr képzőművészek egyik legfontosabb szabadiskolája.” (Tamusné Molnár Viktória)
A kör működésének 70 éve során a régióban egyedülálló módon valósította meg a képzőművészeti képzést szakköri, szabadiskolai keretek között. A kezdetben különböző helyszíneken folytatott tanfolyami, szakköri órákon túl a térségben évtizedeken át szervezett nyári alkotótelepeken is sikeresen fogta össze a helyi amatőr mozgalmat - annak érvényes szemléleti bázist nyújtva -, s amelynek tagjai a későbbiekben javarészt hivatásos alkotóvá válva folytatták (és folytatják ma is) tevékenységüket a képző- és iparművészet valamely területén.
Elmondható, hogy a 20. századi és a jelenkori Debrecen vizuális tájékozódásának, képzőművészeti arculatának főbb vonásai, perspektívái épp ennek a körnek a sajátos, „vizuális-népművelő” jellegű tevékenységéből, az ott képviselt, ha nem is mindig egységes szemléletéből következtek.

A kiállítás egyrészt a szabadiskola különböző korszakaihoz tartozó fontosabb tanárainak a munkásságából kíván jellemző műveket felmutatni. A korai időszakot a Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből kölcsönzött művek, a későbbi, máig terjedő időszakot a köri, művésztelepi tanárok beadott művei láttatják, reprezentálva a különböző alkotói/szemléleti utakat és irányokat.
Másfelől a kiállítás az érintett alkotók (egykori köri tagok, későbbi tanárok) szabadiskolai képzésben készült sikerültebb, tanulmány jellegű és az oktatási/képzési módszereket megfelelően reprezentáló munkáiból is bemutat néhány darabot, valamint a kör jelenlegi profiljának néhány jellemző művel való bemutatása is része a tárlatnak.

Tarnóczi József festőművész, a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör  vezetője

 

A MEDGYESSY FERENC KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖR 70 ÉVES JUBILEUMI KIÁLLÍTÁSA
Poptörténeti emlékpont
Debreceni Művelődési Központ
Székhely: Debrecen, Jerikó u. 17, 4032
Email cím: dmk@debrecenimuvkozpont.hu
Telefonszám: 06 (52) 413 - 939
Postafiók: 419.
Felnőttképzési nysz: 00633 - 2008
Akkreditációs lajstromszám: AL - 2460
Debreceni Művelődési Központ © 2009 - 2024 Minden jog fenntartva
|
Website & Design by TGweb.hu
Kérdése van? Írjon nekünk.